Calatoriile electronice OTL, din 1 ianuarie in Oradea

De Cristina Ghilea
2Comentarii
Calatoriile electronice OTL, din 1 ianuarie in Oradea
 Ultima amânare a introducerii în uz a cardurilor electronice dădea de sigură implementarea acestora din prima zi a lunii decembrie 2012. Un proiect de hotărâre care intră azi pe masa aleşilor locali propune amânarea cu o lună. Amânată de câteva ori, introducerea cardurilor electronice de călătorie e promisă pentru ianuarie 2013.

Introducerea cardurilor electronice pe mijloacele de transport în comun din 1 ianuarie 2013 este unul dintre subiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului local de azi. „Abonamentele pe hârtie vor cirula o vreme împreună cu cardurile. Prima dată vor primi carduri elevii şi studenţii abonaţi şi apoi celelalte categorii. Sperăm ca în şase luni să putem schimba sistemul”, spune directorul OTL, Csuzi Istvan.

Pentru punerea acestora în uz, începând de anul viitor, OTL SA cere modificarea regulamentului de transport public astfel. Cardurile electronice, indiferent de felul lor, aduc posesorilor lor un discomfort de care actualii posesori de abonament OTL sunt scutiţi: la fiecare urcare în tramvai sau autobuz, cardul trebuie validat la aparatul special. În caz că posesorul cardului omite asta şi este prins de controlori, este pasibil de amendă contravenţională: plata unei „suprataxe” care va fi reglementată într-un HCL separat.

 Suprataxă

„Propunerea noastră este ca suprataxa pentru neprezentarea unui document să rămână ca acum, 25 de lei iar pentru nevalidare să fie de 10 lei. Dar pentru aceasta vom introduce o perioadă de graţie de câteva luni, până când se oblişnuiesc călătorii cu această nouă obligaţie”, spune Csuzi Istvan.

Tot la plata unei amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei se pot aştepta şi cei care n-au „titlu de călătorie” valabil sau refuză să-l prezinte, cei care aduc prejudicii mijloacelor de transport în comun sau care se poartă „necivilizat”, zice propunerea de regulament.

Tipurile şi modul de utilizare ale cardurilor electronice sunt reglementate într-un capitul nou introdus în regulament. Acestea pot fi încărcate cu „titlurile de călătorie” valabile în oferta OTL SA – bilete sau abonamente. Cardul nominal este inscripţionat cu date de identificare ale posesorului: nume, primele şase cifre din CNP şi o poză.

 Cu şi fără nume

Cardurile pot fi procurate pe baza actului de identitate iar în cazul categoriilor „favorizate”, care beneficiază de reduceri, este obligatorie personalizarea acestuia cu date.

Cardurile portofel pot fi procurate la chioşcurile OTL SA, unde se poarte şi încărca ulterior dacă suma disponibilă s-a epuizat. Minimum este contravaloarea a două clălătorii.

În propunerea de regulament se precizează că bilelete tipărite pe hârtie vor fi folosite concomitent cu cardurile electronice până în ultima zi a anului viitor.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor