Calculatorul, armă contra infractorilor

Calculatorul, armă contra infractorilor
ORADEA – Surprins atractiv şi sugestiv într-un program Powerpoint, bilanţul pe 2006 al Poliţiei bihorene a fost prezentat ieri presei, de pe laptop, de chiar inspectorul-şef. Printre numeroasele aspecte semnalate de comisarul Liviu Popa s-a numărat şi infracţionalitatea derulată prin intermediul calculatorului.

„A crescut numărul cazurilor depistate de piraterie a programelor, melodiilor sau filmelor în format digital, depăşindu-se o sută de astfel de încălcări ale proprietăţii intelectuale. De asemenea, a crescut numărul bihorenilor care au săvârşit infracţiuni în Ungaria, Austria, Spania, Germania şi Italia, îndeosebi prin falsuri şi clonări de carduri. Şi practic s-a dublat numărul cauzelor penale complexe faţă de anul trecut”, observă şeful IPJ Bihor.
Pe de altă parte, informatizarea a devenit un aliat incontestabil al poliţiştilor în urmărirea şi identificarea răufăcătorilor.
„Informaticienii IPJ Bihor au reuşit să pună la punct o aplicaţie care reuneşte toate bazele de date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Astfel, pe baza Codului Numeric Personal se pot obţine toate informaţiile stocate despre un suspect, reducându-se mult timp de accesare a lor pe rând. De asemenea, s-au mai pus la punct trei aplicaţii de cunoaştere a suspecţilor şi infractorilor, fie ei pe linie juridică, rutieră, rurală sau de altă categorie”, exemplifică şeful Poliţiei bihorene.
În altă ordine de idei, comisarul-şef Liviu Popa a observat o uşoară descreştere a infracţionalităţii stradale în 2006. „În plus, în Bihor nu s-au înregistrat, ca în alte judeţe, conflicte cu săbii nija, răngi sau pistoale. Îi avem în evidenţă pe liderii unor astfel de potenţiale grupări. Am avut discuţii cu ei, şi vă asigur că nu am fost deloc blânzi”, încheie Liviu Popa.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase