Calculează gradul de colmatare pe lacuri

De Simona Drimbău
Calculează gradul de colmatare pe lacuri
Scopul măsurătorilor derulate de ABA Crişuri este de a determina relieful subacvatic al lacurilor.

Anul acesta hidrologii din cadrul Administrației Bazinale de Apă Crișuri desfășoară măsurători batimetrice pe trei lacuri din bazinul hidrografic. Precipitațiile abundente din ultima lună au contribuit la creșterea volumului în acumulări și astfel au facilitat batimetria pe lacurile de acumulare de la Suplacu de Barcău, Priza de Apă Oradea și Tauț (Arad).

“Cunoașterea batimetriei lacurilor este necesară pentru calculul colmatării cuvetei unui lac natural sau artificial. Denumirea provine din limba greacă: bathus -adâncime și metron-măsurare. Ridicările topobatimetrice, adică procesul de măsurare a adâncimilor, cuprinde ansamblul lucrărilor de măsurare, calcul și reprezentare a reliefului subacvatic al unei zone. Măsurătorile adâncimii apei, denumite și sondaje, constituie problema de bază a lucrărilor hidrografice cu scopul de a determina relieful subacvatic, adică a denivelărilor unui bazin hidrografic. Cu cât crește gradul de colmatare al unui lac, cu atât scade volumul de apă pe care acesta îl poate reține”, a precizat Sorin Guler, directorul ABA Crișuri.

Măsurătorile se efectuează cu o ecosondă de ultimă generație iar memorarea și reprezentarea datelor din teren se fac cu ajutorul unui software dedicat. Ecosonda este montată pe o ambarcațiune cu ajutorul căreia se efectuează traversări transversale și longitudinale ale lacului. Profilele transversale se stabilesc la maxim 100 m distanța unele de altele, în cazul lacurilor cu lungimea de 6-8 km, și la 500 m distanță în cazul lacurilor cu o lungime de 10-15 km.

Hidrologii din cadrul ABA Crișuri efectuază în total batrimetrii pe opt lacuri din bazinul hidrografic și anume: Suplacu de Barcău, Paleu, Tauț, Crestur, Crișcior, Videle, Priza de Apă Oradea și Leșu.

Măsurătorile se efectuază cu o periodicitate de 5 ani.

Rezultatele batimetriei vor fi gata până la finele lunii septembrie și vor indica, printre altele, și gradul de colmatare al lacului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !