Cameleonism bilingv in Oradea

Plăcuţă bilingvă pe strada Dunărea
Plăcuţă bilingvă pe strada Dunărea
O plăcuţă bilingvă amplasată pe strada Dunărea seamănă cu modelul oficial al Primăriei. Doar că e ilegală.

Plăcuţele bilingve pentru inscripţionarea străzilor, în română şi maghiare, sunt ilegale în Oradea. În şedinţa Legislativului local din 28 februarie 2012, consilierii locali au respins o propunere în acest sens, lansată de UDMR. Respingerea propunerii UDMR s-a făcut la iniţiativa Executivului Primăriei, care a dat un aviz negativ iniţiativei consilierilor de etnie maghiară.

În aceste condiţii, apariţia unei plăcuţe bilingve, precum este cea de pe strada Dunărea, colţ cu strada Rovine, e de natură să mire. Cu atât mai mult cu cât ea este similară modelului oficial aprobat de Primărie. Inscripţia „Str. Dunărea – Duna utca” apare cu litere albe, pe un fond albastru, cu sigla Oradiei în stânga. Interesant, chiar deasupra plăcuţei bilingve, o altă plăcuţă, mai veche, a fost acoperită cu vopseaua faţadei casei pe care este montată.

Am chestionat-o pe Adriana Lipoveanu, arhitect-şef al Oradiei, despre inscripţia bilingvă. „Nu, nu este oficială. Au fost şi altele, mai demult. Este o grupare politică care a mai întreprins asemenea acţiuni. Nu ştiu cum se cheamă. Aceste plăcuţe nu au acceptul de legalitate al Consiliului Local. Nu există niciun fel de gir de legalitate şi o să atragem atenţia Poliţiei Locale”, ne-a declarat ieri Adriana Lipoveanu.

 

În 2010

În acest context, merită amintit că în anul 2010, europarlamentarul Tokes Laszlo a montat ilegal plăcuţe pe două străzi din Oradea, cu denumirea acestora în limba maghiară. Pentru Tokes, strada Jean Calvin este „Kalvin Janos utca”, iar strada Primăriei este „Keleti utca”. Plăcuţele au fost demontate ulterior de Poliţia Locală.

CĂLIN CORPAŞ

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !