Camelia Sucu, gata sa investeasca in Oradea

De Veronica Bursaşiu
Camelia Sucu, gata sa investeasca in Oradea
Intenţia a fost mărturisită în cadrul celui mai mare eveniment de IT şi business, BizzTech 2012.

Şarmanta femeie de afaceri, cunoscută pentru investiţiile derulate în domeniul luxului, dar şi pentru că în ultima vreme a avut succes şi în agricultură, Camelia Şucu a fost, alături de ex şeful Microsoft România, Silviu Hotăran, vedeta celui mai mare eveniment în domeniul tehnologiei şi al afacerilor organizat în Transilvania, Bizz Tech Oradea 2012. Aceasta în condiţiile în care, Adina Rada, managerul CG&GC HiTech Solutions, a adus la Oradea cele mai grele nume din IT&C din România, dar şi speackeri din sfera managerilor, antreprenorilor şi consultanţilor.

Agricultură de business

Şi aşa cum îi stă bine unei femei de succes, obişnuită „să facă lucruri”, Camelia Şucu a mărturisit că a venit la Oradea cu „ gânduri şi intenţii mari, pentru că, Oradea şi zona aceasta este foarte, foarte productivă”. „N-am venit numai ca să fac povestea mea auzită, ci pentru că eu chiar îmi doresc să iniţiez lucruri sau măcar să le dau curaj altora să vină să facă.Vă spun foarte sincer, şi nu am ascuns niciodată că, am intuit potenţialul fermelor pentru carne de vită. Cu acest gen de investiţii aş dori să vin aici. România, şi Oradea în special, are un potenţial foarte mare în acest domeniu. Oradea pentru că infrastructura e mai bună, iar oamenii sunt mai responsabili ca în alte părţi. Am chiar doi parteneri, investitori, care îşi doresc să vină şi să vadă cu ochii lor ce păşuni grase aveţi”, a spus Camelia Şucu. Antreprenoarea a mărturisit că în agricultură este mai multă muncă pentru că e greu să-ţi formezi o echipă. Acest lucru nu a speriat-o însă niciodată, fiindcă e dispusă să înveţe, ca să ştie ce să ceară celor cu care lucrează.

A făcut-o şi în 2010 când a cumpărat piaţa de gross din Bucureşti. S-a dus la Mercabarna, piaţa centrală din Barcelona, acolo unde parteneri în afaceri sunt şi statul şi administraţia, unde piaţa se întinde pe 600 de ha, şi unde a fost întrebată „ce mi-a venit să intru într-o astfel de afacere”. „Secretarul general al pieţei mi-a spus că speră că ştiu că e greu. I-am spus că îmi închipui, dar cred că este şi profitabil. Am rămas buni prieteni, am cei mai buni consultanţi, m-am folosit de relaţiile pe care le am. M-am dus să învăţ, ca să ştiu ce să cer, ca să ştiu ce să implementez. În piaţa de gross din Bucureşti lipseau cu desăvârşire producătorii, importatorii erau aşa-şi-aşa. M-am dus la toate workshop-urile, peste tot unde erau producători în mod organizat, şi ei nu m-au primit cu reticenţă. Este clar că agricultura de subzistenţă trebuie să de vină agricultură de business. Am primit sfaturi şi când am făcut ferma de legume şi în acest an, împreună cu partenera mea care vine din publicitate, am avut prima producţie de roşii chery bio. Se ştie că pământul României este pământul eco al Europei”, a spus Camelia Şucu.

Back to the roots

Provocată de moderatorul Adina Rada să spună cine va conduce lumea în 2020, Camelia Şucu a răspuns că cei care se vor adapta. Antreprenoarea a declarat că a constat că oamenii şi-au degradat încrederea în a face investiţii, consumatorii în produse şi, în general, omul în ziua de mâine. „Şi fiindcă sunt medic, tot la cauze mă duc. Nu înţeleg de ce nu folosim pozitivismul, manipularea către bine. Fiindcă toţi lucrăm cu oameni. Mulţi au perceput anul 2012 ca fiind al apocalipsei. Eu consider că e un al al marilor schimbări, al marilor provocări. Sunt foarte mulţi oameni lipsiţi de curajul de a face, dar cred că 2012 este anul reinventării pentru foarte mulţi. Sunt şi foarte mulţi oameni care au foarte multă dorinţă de a arăta ce gândesc. Eu am susţinut mult creativii, şi cum poţi motiva mai mult un creativ decât apreciind ceea ce face el. Am susţinut concursuri de design de produs, şi azi avem români în acest domeniu, foarte apreciaţi în fabrici din Italia. Am fost întrebată dacă am uitat de ceea ce am făcut înainte, cum să uit să fac ca omul să se simtă bine, relaxat, în interiorul casei lui. Aşa că pot să spun: „back to the roots», nu voi încerca să fac luxury”, a asigurat Camelia Şucu. Întrebată apoi cum ar încuraja un tânăr să devină antreprenor , Camelia Şucu a dezvăluit mentalitatea sănătoasă pe care o are şi care i-a adus succesul.

„Nu ştiu dacă există o şcoală pentru antreprenori. Aşa cum nu există o şcoală pentru angajaţi. În firmele mele fiecare angajat trebuie să gândească că acel loc de muncă este propria sa investiţie, să facă profit acolo, să fie responsabil, să facă cu pasiune ceea ce face, să fie avid de informaţie”. Cuvântul de final al primei zile la Bizz Tech i-a aparţinut şefului Consiliului Judeţean, Cornel Popa, care a asigurat-o pe Adina Rada, dar şi pe cei prezenţi de tot sprijinul său în ceea ce priveşte investiţiile în Bihor. Chiar a provocat asistenţa să vină să ceară sprijin şi să-l pună în imposibilitatea de a nu-l putea oferi. „Vă asigur că veţi găsi în Consiliul Judeţean cei mai buni parteneri şi cei mai deschişi oameni. Vă mulţumesc că aţi onorat acest eveniment prin anvergura personalităţilor dumneavoastră. Fără îndoială, Oradea, Bihorul era mult mai sărac fără acest eveniment, pentru a cărui organizare vă mărturisesc că am ţinut pumnii încă de când am auzit de la Adina că doreşte să-l provoace. Pot să vă asigur că vom crea câteva proiecte în Bihor, pentru Bihor”, a spus Cornel Popa.

A inceput Biz Tech 2012

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !