Cameră de gardă la TBC

Cameră de gardă la TBC
ORADEA – Autoritatea de Sănătate Publică Bihor a aprobat luni înfiinţarea Camerei de gardă în structura organizatorică a Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea.

Astfel, Spitalul de Zi al Spitalului, care funcţionează în bază contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Bihor de la 1 februarie, va exista la nivelul acestei linii de gardă, care se doreşte a fi un filtru al internărilor în spital. „Am observat că în medie, din 40 de consultaţii pe zi, câte avem într-o perioadă de epidemie, 25 se rezolvă prin spitalizarea de zi, nefiind nevoie de internare. De aceea am făcut demersurile pentru înfiinţarea Spitalului de Zi.

Aici putem acorda servicii medicale în valoare de 44 de lei – sumă decontată de CAS – în care intră pe lângă consultul medical, servicii de radiologie, analize de laborator cât şi bronho-scopie”, susţine ec. Dacian Foncea, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea.

„Aici este singurul loc din judeţ unde aceste servicii de bronho-scopie se fac de către specialişti şi introducându-le în Spitalul de Zi, se pot şi deconta”, adaugă ec. Foncea care a trimis unul dintre medici la specializare la Bucureşti, costul cursului fiind suportat de spital.

„Anul acesta voi canaliza o parte din banii din bugetul spitalului pentru specializarea cadrelor medicale. Este foarte important să dispui de specialişti foarte buni, pe lângă dotările moderne pe care le ai”, spune cu convingere managerul Foncea. Totodată, pentru o mai bună eficientizare, ec. Foncea doreşte înfiinţarea celei de-a doua linii de gardă, astfel încât un medic să se ocupe numai de Spitalul de Zi iar celălalt numai de pacienţii internaţi.

 

Modificări de structură

În ciuda faptului că mutarea secţiei de copii a Spitalului TBC de pe strada Miron Pompiliu nr.5, a provocat destule controverse, ec. Dacian Foncea ne-a mărturisit că mutarea a fost una strategică. „Ne-am axat doar pe patologia de TBC la copii, cazurile de pneumologie mergând la Spitalul de Copii, unde de multe ori saloanele erau goale.

Astfel, am redus paturile de la 45 la 14, plus cele patru locuri adresate aparţinătorilor”, afirmă ec. Foncea. Pentru a crea tot confortul micuţilor pacienţi, ec. Foncea nu se opreşte aici. „Consiliul Local ne-a aprobat suma de 2,2 miliarde de lei pentru mansardarea Pavilionului IV, unde se află această secţie. Cu jumătate din această sumă, vom mansarda Pavilionul Poartă unde vom muta secţia pentru copii, iar restul sumei va fi destinată amenajărilor din spital. Cheltuielile legate de reabilitarea acelui pavilion le vom suporta noi, din bugetul spitalului”, conchide ec.Foncea, care crede astfel că va crea un circuit separat numai pentru copii.

 

Condiţii de hotel

În locul secţiei de copii, din incinta Pavilionului IV, ec. Foncea intenţionează să ofere condiţii hoteliere pentru bolnavii adulţi de BK (Bacilul Koch). „Patologia de tuberculoză activă din Pavilionul Central va fi mutată în acest corp de clădire, astfel încât vom putea amenaja saloanele conform normativelor, reducând numărul de paturi din clădirea centrală”, încheie managerul Foncea.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !