Campanie cu multe semne de întrebare

Campanie cu multe semne de întrebare
ORADEA – În perioada imediat următoare, procurori, judecători, poliţişti, dascăli şi preoţi din municipiu şi judeţ sunt invitaţi să se instruiască cu privire la Legea nr. 272/2005, lege care reglementează drepturile copiilor.

Acţiunea face parte din „Campania naţională de educaţie privind drepturile copilului”, derulată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Lecţiile vor fi predate de patru formatori (doi din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor – DGASPC – unul reprezentând Inspectoratul Şcolar Judeţean, iar un altul din partea Direcţiei de Sănătate Publică). Aceştia, în urma cursului de formare desfăşurat la Timişoara în luna noiembrie, au primit titulatura de formatori profesionişti.

Lansată la final
Deşi campania, la nivel naţional, se apropie de final, în cursul săptămânii trecute campania a fost lansată la sediul DGASPC Bihor în prezenţa a zeci de invitaţi din municipiu şi teritoriu. Acţiunea cuprinde două componente, respectiv cea de formare şi cea de comunicare, ambele promovând o nouă abordare, centrată pe copil şi familie. „Seminarul îşi propune să contribuie la informarea, sensibilizarea şi creşterea gradului de implicare a factorilor de decizie în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copiilor”, a precizat Ioan Groza, directorul executiv adjunct al DGASPC Bihor.

Primul la fax
Privită ca o completare a Legii nr. 272/2005, campania se derulează din toamna lui 2005, dar până acum abia a ajuns la punctul de informare şi de instruire a unor formatori din mai multe domenii. Conform celor declarate de organizatori, formatorii profesionişti au fost aleşi pe baza experienţei, cunoaşterii legislaţiei în domeniu şi interesului pe care l-au arătat vizavi de promovarea legilor privind protecţia copilului. În ciuda acestor declaraţii, surse neoficiale din cadrul DGASPC susţin că selecţia s-a făcut după principiul „cine a ajuns primul la fax”.

Au bani, dar nu ştiu câţi
Ideea campaniei este binevenită, însă modul în care aceasta se desfăşoară nu este foarte clar. De aproape doi ani de când este în derulare, nu s-a ajuns decât la stadiul de redactare a materialelor necesare. În ceea ce priveşte costurile, acestea sunt suportate de Uniunea Europeană, prin programul Phare, dar nimeni, cel puţin la nivelul judeţului Bihor, nu cunoaşte suma alocată campaniei. „Banii vin de la Uniunea Europeană, dar nu ştim să vă spunem o cifră”, a precizat Cosmin Goian, moderatorul seminarului. Gurile rele spun că pentru judeţul nostru costurile se ridică la aproximativ 9.000 de euro, fapt confirmat şi de unul dintre formatorii DGASPC. „Noi trebuie să transmitem principiile Legii nr. 272 specialiştilor ce interacţionează în munca zilnică cu copiii. În ceea ce priveşte costurile campaniei, nu ştiu sigur. Am auzit că e cam 9.000 de euro”, afirmă Radu Fogaş.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !