Campanie de succes la Oradea

2Comentarii
Campanie de succes la Oradea
ORADEA – Campania de conştientizare a publicului cu privire la importanţa colectării selective a deşeurilor din echipamente electrice şi electronice (DEEE) a ajuns la final. Orădenii s-au mai putut scăpa de vechituri până sâmbătă după-masa, când containerele au fost golite.  | Video

Pentru început, deşeurile au fost transportate la Zalău, de unde provine firma implicată în campanie.

Timp de o săptămână, Oradea a avut şase puncte de colectare DEEE, în Nufărul, Centrul Civic, Ioşia, Episcopia, Rogerius şi Velenţa. „În afară de cel din Episcopia, toate s-au umplut. A fost un succes real. Iar în Ioşia chiar nu ne-am aşteptat la un asemenea rezultat, dar s-a umplut încă de joi. Acum că s-a demonstrat că e un real succes, va fi obligaţia Primăriei să continue aceste activităţi”, susţine Călin Mocan, şeful Agenţiei pentru Pritecţia Mediului Bihor (APM). La prima vedere, Mocan estima că s-au adunat în jur de cinci tone de deşeuri. „În campanie, am colaborat cu firma AVE din Zalău, care a câştigat licitaţia pentru amenajarea unui punct de colectare permenent pentru aceste deşeuri. Cred că de anul viitor va funcţiona ca la carte”, adaugă directorul APM.

 

La gunoi!

Ultima zi din campanie a fost una aglomerată la punctul de colectare din Rogerius, situat în faţa Spitalului pentru Copii. Orădenii care nu au apucat să arunce echipamentele nefolositoare în timpul săptămânii, au făcut-o sâmbătă dimineaţa. „Până acum, le ţineam într-un depozit. Am adus imprimante, radiouri, calculatoare. Toate sunt vechi, chiar de prin anii ’80, doar că nu am avut unde să le aruncăm până acum”, explică Gheorghiţă Arabagiu. „Ideea este foarte bună pentru că nu e normal ca oamenii să nu le arunce aiurea. Până acum, îi rugam pe gunoieri să le ia şi să le arunce. Soţul meu lucrează cu electronice şi s-au strâns de-a lungul anilor. Multe din ele le ţineam în beci, magnetofonul îl foloseam uneori ca suport pentru brad”, glumeşte orădeanca Melania Druma.

Deşi Oradea trebuia să aibă un punct de colectare DEEE până la finele anului 2005, cetăţenii mai au de aşteptat. Noul punct va fi amplasat lângă vechea haldă de gunoi.

 

Monica Mateiu2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor