Campanie împotriva avorturilor

Mai multi reprezentanti ai institutiilor publice locale au participat ieri la conferinta de presa organizata în cadrul campaniei de informare privind importanta reducerii sarcinilor nedorite si a bolilor transmisibile.

Carmen Dinescu, de la Directia de Sanatate Publica, spune ca pregatirea si lansarea campaniei demarate la 15 septembrie va atinge punctul culminant în 1 octombrie. Dinescu a spus ca actiunea are ca grupuri-tinta femeile si tinerele de la sat, care nu au suficiente informatii despre evitarea sarcinilor nedorite, precum si despre posibilitatile de planning familial.

Grupuri-tinta

Ca atare, în perioada 10 – 14 octombrie se va derula un training pentru asistentele medicale din cabinetele doctorilor de familie, precum si pentru asistentele medicale comunitare si mediatorii sanitari care lucreaza în mediul rural. Ei vor fi instruiti de doctorii din DSP, pentru ca la rândul lor sa poata educa în mod eficace femeile de la tara.

Imediat dupa instruirea personalului din mediul rural, se vor demara actiuni educative în clasele din liceele aflate în Valea lui Mihai, Suplacu de Barcau, Popesti, Vadu Crisului, Budoi, Bratca, Sacueni, Cadea, Suncuius si Tinca. În intervalul 17 octombrie – 15 decembrie, liceenii din aceste localitati vor primi informatii despre efectele negative ale contactului sexual neprotejat, precum si despre variantele multiple de contraceptie.

De ani de zile…

De-a lungul anilor, doctori de diferite specialitati au mai organizat campanii asemanatoare la orase si sate, rezultatul fiind o scadere usoara a numarului de avorturi în Bihor. Mai mult, medicii de la Cabinetul de planning familial din incinta Maternitatii ofera de ani buni consultatii gratuite si contraceptive gratis pentru femeile de la tara, pentru liceeni si femei sarace.

Demararea acestei actiuni de amploare din aceasta toamna se datoreaza însa numarului mai crescut de avorturi din mediul rural. Inclusiv datele centralizate în prima jumatate de an indica faptul ca la sate numarul copiilor nascuti care nu supravietuiesc e mai mare cu câteva procente decât cel de la orase, numarul femeilor care avorteaza fiindca nu folosesc contraceptive e mai mare în mediul rural decât în cel urban, iar adresabilitatea la medic e mai mica la sat decât la oras.

Otilia Sandor