Campanie împotriva unei staţiuni în Padiş

3Comentarii
Campanie împotriva unei staţiuni în Padiş
Oradea – Centrul de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni”, a lansat ieri campania „Un singur Padiş. Natural!”. Campania are ca scop final stoparea proiectului staţiunii Padiş – Lazuri, ce urmează să fie construită în apropiere de rezervaţia ştiinţifică Molhaşurile de la Izbuce, ce aparţine Companiei de Tursim, Hoteluri şi Restaurante Padiş (CTHRP).

Campania a fost lansată ieri. Reprezentanţii CRSE susţin că au alături alte 15 organizaţii ecologiste. „Scopul este menţinerea în stadiul natural şi zona de conservare specială a zonei Padiş – Lazuri, informarea a peste 15.000 de cetăţeni cu privire la flora şi fauna Padişului şi alternative la capacităţi de cazare în zonă şi ecoturism. Dar scopul final este acela de a opri construirea staţiunii turistice”, a declarat preşedintele CRSE, Mihai Togor.

Campanie în instanţă

În cadrul aceleaşi campanii, CRSE va acţiona în instanţă Primăria Lazuri, cea care a pus la dispoziţia CTHRP suprafeţele de teren necesare realizării proiectului. „Prefectura a făcut verificări la cererea noastră, cu privire la schimbul de terenuri dintre Primăria Lazuri de Beiuş şi CTHRP şi au constat că ceva nu este în regulă. Aşa că am decis să acţionăm primăria în instanţă”, a precizat Mihai Togor. Acesta a spus că există trei hotărâri ale CL Lazuri, privind schimbul de terenuri. Una din 2003, când primăria dă peste 44 de hectare de teren aflate în parc pe 15 ha aflate la baza parcului, în 2006 a dat peste 30 de ha pe 16 ha, iar în 2007 peste 10 ha pe 3 ha. „Din actele respective nu reiese de nicăieri că terenurile sunt în zona de conservare specială”, a spus preşedintele CRSE.

Cer avizul CC

Vineri se va întruni în Băile Felix, Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Apuseni, care va decide dacă-şi dă acordul pentru construirea staţiunii Padiş – Lazuri. „Dacă proiectul trece de Consiliul Ştiinţific, urmează ca şi Ministerul Mediului să-şi dea acordul şi pe urmă Agenţia Naţională de Administrare a Ariilor Protejate va pregăti hotărârea pentru ca proiectul să primească avizul de mediu”, a explicat Togor. Acesta a spus că iniţiatorul proiectului încearcă să determine schimbarea statutului zonei Padiş – Lazuri, din categoria zonă de protecţie integrală şi introdus în categoria zonă de dezvoltare durabilă. „Din Consiliul Ştiinţific fac parte trei câştigători ai Premiului de Excelenţă la categoria mediu. În cazul în care aceştia vor vota pentru staţiuni vom cere retragerea premiilor şi returnarea sumelor de bani primite de la Primăria Oradea”, a spus preşedintele CRSE.

Staţiune de 5 stele

CTHRP intenţionează să construiască staţiunea Padiş – Lazuri, de 3-5 stele, pe o suprafaţă de 86 hectare, situate în Padiş, zonă protejată prin lege. Staţiunea va avea peste 2.000 de locuri de cazare, în hoteluri, vile şi pensiuni, instalaţii de transport pe cablu pentru 12 km de pârtii, şcoala de schi, magazine, cafe-baruri, restaurante, pistă pentru perne de aer, snowboarding pe iarbă. Investiţiile ar dura, în total, circa 3 ani. Primul modul funcţional, în valoare de circa 60 de milioane de euro, ar putea fi gata în mai puţin de un an.
Georgiana Anghel3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor