Campanie pentru unirea României cu Basarabia: „România pe care o sărbătorim nu este întreagă!”

De Teodor Biriş
17Comentarii
Campanie pentru unirea României cu Basarabia: „România pe care o sărbătorim nu este întreagă!”
Campania „Un milion pentru Unire” se va desfăşura şi în Oradea în perioada 10 noiembrie – 21 decembrie.

„Alianţa pentru Centenar”, care grupează 130 de organizaţii, a demarat procedura pentru adunarea de semnături pentru revizuirea Constituţiei. Scopul declarat al asociaţiei este unirea Basarabiei cu România. Preşedintele „Platformei Unioniste 2012”, care face parte din „Alianţa pentru Centenar”, George Simion, a prezentat raţiunile acestui demers joi, într-o conferinţă de presă.

„După declaraţia de Unire a Parlamentului României, din 27 martie, ne-am fi aşteptat la elaborarea unei strategii în sensul reunirii. Să vedem o foaie de parcurs şi punerea în acord a textului constituţional cu declaraţia parlamentului. Nu s-a întâmplat nimic. Astfel, am decis să constituim un grup de iniţiativă în 9 mai. Am urmat paşii birocratici şi în 26 iulie am primit avizul Consiliului legislativ, iar în 19 septembrie iniţiativa s-a publicat în Monitorul Oficial. Avem nevoie de 500.000 de semnături, dar noi ne dorim să strângem un milion, şi din acest motiv am intitulat acţiunea «Un milion pentru Unire»”, a spus Simion.


Sunteti de acord cu unirea României cu Basarabia?

Vezi Rezultatele
Loading ... Loading ...

„Să reparăm paşnic”

Acesta s-a declarat încântat că a găsit şi în Bihor oameni care cred şi sprijină această cauză, fiind aşteptaţi voluntari care să ajute la adunarea de semnături.

Simion consideră că tema economică a reunirii este una falsă: „O ţară mai mare este mai puternică. Pentru cei neliniştiţi, după opt ani vom ieşi pe profit după reunire”.

Preşedintele asociaţiei este dezamăgit de apatia clasei politice, care nu face nimic concret pentru realizarea dezideratului pe care îl susţine. „Să reparăm paşnic ceea ce au rupt cu tancurile şi cu armele doi criminali precum Hitler şi Stalin, care ne-au pus graniţa la Prut prin pactul Ribbentrop – Molotov. România pe care o sărbătorim la Centenar nu este întreagă! Orice popor sănătos ar încerca să îndrepte aceste lucruri. Să nu existe graniţe între oamenii care vorbesc aceeaşi limbă”, a conchis Simion, care a fost declarat persona non-grata în Moldova, pentru acţiunile lui unioniste.

Cortul în care se vor aduna semnături în Oradea va fi amplasat în zona statuii poeților maghiari de lângă Liceul Ady Endre, în perioada 10 noiembrie – 21 decembrie. Organizatorii şi-ar fi dorit zona statuii lui Aurel Lazăr, însă nu au primit aprobarea necesară.
Campania de semnături „Un milion pentru Unire” se desfășoară în toată România, Republica Moldova și în Diaspora. Doritorii își pot înregistra semnătura online pe site-ul semnez.eu.

Simion i-a invitat pe bihoreni să participe la manifestările de la Alba Iulia din 1 Decembrie, în care Asociaţia va efectua un marş de la gara din oraş până la Cetate.

TEXTUL DE REVIZUIRE PROPUS

„Conștienți că fiii și nepoții noștri trebuie să se bucure de un viitor de libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut, într-un stat unificat, democratic, european și prosper, hotărâți să edificăm procesul de dezvoltare și afirmare a națiunii române, în concordanță cu istoria poporului nostru, cu normele de morală și de drept internațional în vigoare, prin reîntregirea neamului românesc pe cale pașnică, liber consimțită, fără niciun amestec din afară, pentru a munci împreună la realizarea și mulțumirea comună, alături de celelalte popoare ale Europei civilizate, adoptăm prezenta Constituție”.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor