Campionat de dresaj

Arbitrul internaţional Kovacs Levente, în demonstraţie
Arbitrul internaţional Kovacs Levente, în demonstraţie
Cei mai buni câini ai Poliţiei de Frontieră şi din centrele de dresaj canin din ţară concurează la Oradea pentru trofeul „Câinele anului”. În competiţie au fost înscrişi 23 de câini, dintre care 3 sunt din Oradea: Efax (instructor Constantin Joiţa), Brus (Emil Bondar) şi Fis (Constantin Torjoc).

Ca organizator, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi-a propus ca pe viitor concursul să fie unul internaţional.

Droguri şi explozibili

Competiţia e structurată pe trei categorii: IPO, care este şi cea mai importantă, detectare droguri şi detectare explozibil. „Trofeul «Câinele anului» va fi acordat concurentului care se descurcă cel mai bine la categoria IPO, ceea ce înseamnă standardul în materie, aprobat de Asociaţia Internaţională de Chinologie.

În cadrul IPO sunt mai multe probe, stabilite de asociaţia amintită: probele de disciplină, atac, apărare şi urmă”, declară inspectorul principal Radu Anton. Concursul e arbitrat de trei arbitri din Germania şi unul din Ungaria.

Arbitrul Kovacs Levente a venit la Oradea cu cei doi câini ciobăneşti belgieni ai săi, cu care a şi făcut o demonstraţie în afara concursului cu căţeaua Xena, care se află pe locul cinci mondial şi se pregăteşte să participe la un nou campionat peste câteva săptămâni. În cadrul demonstrativului de la Oradea, ciobănescul a dovedit că îşi merită din plin renumele. Câinele a executat comenzile dresorului său la perfecţie, dovedindu-se mai disciplinat decât un soldat.

Nu doar poliţişti

Potrivit reprezentanţilor IGPF, competiţia a ajuns să fie una dintre cele mai ample din ţară. „Până acum am acceptat doar câini din cadrul Poliţiei de Frontieră, însă din acest an concursul a fost deschis şi pentru şcoli, centre sau instituţii de dresaj canin. Pe viitor dorim să cooptăm şi participanţi din alte ţări, pentru ca ulterior să putem dezvolta acest campionat”, a precizat comisarul-şef Ştefan Dumitru, din cadrul IGPF.

Premiile acordate câştigătorilor constau în hrană pentru câini şi obiecte pentru dresaj. Concursul începe sâmbãtã de la ora 8:00, pe Stadionul Tineretului, manşa de după-amiază disputându-se la Haieu, iar de mâine dimineaţă va reveni la Stadionul Tineretului.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !