Câmpul a luat foc pe caniculă, în cartierul Grigorescu!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
Câmpul a luat foc pe caniculă, în cartierul Grigorescu!
Intervenţia pompierilor şi vântul care a dirijat focul în alte direcţii au evitat o adevărată tragedie pentru riverani.

În contextul în care în această perioadă în Europa au avut loc mai multe incendii, unele provocate de om, altele de caniculă, ieri la amiază a avut loc un incendiu şi în Oradea. Este vorba despre cartierul Grigorescu. În jurul orei 12:45, orădenii ce locuiesc în zonă au observat că iarba câmpului din vecinătate a luat foc, la doar câţiva metri de casele lor, situate pe strada Hack Halasi Gyula. Mai exact, câmpul situat în proximitatea pădurii Nojoridului – un teren aflat în proprietatea Primăriei Oradea. Cum nu a fost zărit niciun om în locul de unde a pornit incendiul, s-a presupus că, după toate aparenţele, este vorba despre o auto-aprindere a câmpului pârjolit de soarele dogoritor. În Oradea, la orele amiezii, temperaturile s-au apropiat vertiginos de 40 de grade Celsius. Este foare probabil ca mai degrabă să fi fost un incendiu provocat de un material cu combustie rapidă (de exemplu un spray), canicula şi iarba uscată, cu fir lung, culcată la pământ, jucând un rol declanşator.

Vânt bun

Marele noroc al riveranilor a constat în vântul prietenos, care le-a ocolit casele şi mai degrabă a îndepărtat incendiul. Pentru că, altfel, judecând după rapiditatea cu care s-a extins focul peste câmpul acoperit de iarba foarte uscată, câmpul incendiat ar fi putut genera adevărate drame peste familiile oamenilor proaspăt mutaţi la casă. „Slavă Domnului că nu a bătut vântul mai tare, pentru că altfel incendiul din câmp ajungea în casele noastre”, a mărturisit Gheorghe Paşca, păstorul Bisericii Penticostale Efrata, a cărui casă s-a aflat la doar câţiva metri de incendiu. Într-adevăr, vântul a ţinut cu oamenii gospodari, deoarece acesta a bătut în toate direcţiile, înspre vest, către casele mai îndepărtate, înspre pădurea din sud şi înspre est, în direcţia aeroportului. Mai puţin înspre nord – adică în direcţia gospodăriilor!

incendiu-vegetatie-oradea-40

Pompierii au ajuns în circa 15 minute după ce au fost solicitaţi şi le-au trebuit alte 15 minute să stingă focul. Chit că acesta a fost doar la nivelul ierbii, se răspândea cu repeziciune şi, fără intervenţia ISU Crişana, ar fi putut ajunge cu uşurinţă la casele din zonă în doar câteva zeci de minute. 5.000 de metri pătraţi de materie vegetală a ars în circa 40 de minute.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !