Campus Şcolar, cu încetinitorul

Campus Şcolar, cu încetinitorul
Edilul Oradiei acuză construirea de săli de sport la „Cucuieţii din Deal” în detrimentul Campusului Şcolar.

După ce municipalitatea a fost acuzată că tărăgănează lucrările la viitorul Campus Şcolar de lângă Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, Ilie Bolojan a precizat că finanţarea proiectului cade în principal în sarcina Guvernului, prin Ministerul Educaţiei. Iar cum în plină criză contează foarte mult prioritizarea proiectelor, primarul Oradiei a adăugat: „Guvernul a aprobat în urmă cu patru ani memorandumul pentru construirea de campusuri şcolare. Acum însă se preferă ridicarea de săli de sport la sate. Ce tradiţie sportivă are Holodul? Sau cum se poate compara tăpşanul poli-sportiv din afara Petrileniului cu importanţa Campusului Şcolar din Oradea? Bine că se dau 2,4 milioane de lei pentru o nouă sală de sport în Răchiţele, satul natal al premierului Boc”.

În context, edilul-şef a reamintit că viitorul Campus ar trebui să preia peste 1.300 de elevi de la «Partenie Cosma» plus liceenii de la «Vasile Voiculescu» întrucât clădirile care găzduiesc ambele colegii au fost retrocedate.

„Cum se pot pune în balanţă nevoile de educaţie ale atâtor liceeni cu nişte săli de sport destinate câtorva zeci de copii de la sate, care oricum fac mişcare aproape toată ziua în aer liber?”, şi-a încheiat pledoaria Bolojan.

După aproape doi ani de stagnare a lucrărilor la Campusul Şcolar de pe strada Armatei Române, executantul a primit o „undă verde” la începutul acestei luni pentru a-şi relua activitatea. Mai exact, municipalitatea, prin Administraţia Imobiliară Oradea, a alocat 700.000 de lei pentru continuarea amenajării fundaţiei la Corpul II al Campusului.

„Sigur că dorim să continuăm lucrarea. Am reintrat pe şantier întrucât au fost câteva promisiuni, şi a şi venit o tranşă de bani. Însă nu ne mai permitem să lucrăm peste limita finanţării. Avem de încasat restanţe considerabile de la Ministerul Mediului pentru lucrări de amenajare de reţele apă-canal în Oradea precum şi de la Ministerul Transporturilor, prin CNADNR, pentru amenajarea Şoselei de Centură. Materialele costă şi nu putem face voluntariat la nesfârşit”, ne-a declarat Călin Roman, director general al SC Selina SA.

Contractul de execuţie cu firma Selina a fost semnat în octombrie 2008 de Primăria Oradea, în calitate de administrator al spaţiilor de activitate ale Colegiului Economic «Partenie Cosma» şi ale Grupului Şcolar «Vasile Voiculescu». Licitaţia pentru execuţie a fost câştigată la un preţ de 30.493.567 lei, fără TVA, construcţia urmând a fi finalizată în 36 de luni, adică în octombrie 2011. Însă după ce în 2008 s-au alocat de la Guvern doar 1.300.000 lei, bani cheltuiţi pentru o primă achiziţie de materiale de construcţii, lucrările au intrat în „conservare” din cauza lipsei finanţării. După cum preciza la acea dată fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor, Ioan Şereş, cele 1,3 milioane de lei fuseseră alocate de Ministerul Educaţiei, prin intermediul IŞJ, Primăriei Oradea. De atunci însă a urmat o pauză de finanţare de doi ani.

Conform proiectului, campusul orădean ar urma să includă şapte corpuri de clădire, care să asigure spaţii pentru 24 săli de clasă, internat cu 300 de locuri, cantină, garsoniere pentru cadre didactice, ateliere-şcoală, o sală de sport şi alte spaţii administrative.

Istoricul Campusurilor

Memorandumul privind construcţia şi reabilitarea de campusuri şcolare, a fost declarat obiectiv guvernamental prioritar pentru perioada 2006-2008, vizând accesul egal la educaţie pentru toţi elevii şi îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi formării profesionale. S-a prevăzut ca alcătuirea campusurilor să fie asemănătoare.

Din totalul celor 84 de campusuri şcolare vizate, 15 erau obiective de investiţii noi, 26 de reabilitari şi 43 de extinderi şi reabilitări. Amplasarea celor mai multe dintre campusuri în mediul urban avea în vedere înlocuirea clădirilor retrocedate, precum la Arad, Oradea, Sibiu, Braşov, Timişoara sau Iaşi respectiv concentrarea mai multor unităţi de învăţămant într-un singur complex multifuncţional, precum la Cluj-Napoca, Bacău sau Focşani. Efortul financiar total se ridica la 278 milioane euro.

C.H.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !