Canalul Bâstroe pune în pericol Dunărea

Canalul Bâstroe pune în pericol Dunărea
Deschiderea circulaţiei maritime pe canalul Bâstroe, dar şi seceta prognozată pentru acest an ar putea afecta debitul Deltei Dunării, susţine ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi.

Korodi a afirmat că deţine informaţii potrivit cărora a fost pus în circulaţie un sector al canalului Bîstroe cu o adâncime de cinci metri. El şi-a exprimat îngrijorarea şi faţă de faptul că Ucraina nu ia în considerare nici un semnal internaţional.

Mai mult, Korodi a anunţat că se va folosi de preşedinţia Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea, pe care România o deţine în acest an, pentru a transmite semnale cu privire la problemele pe care le poate produce canalul ucrainian. La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a dat şi el asigurări că va face toate demersurile necesare pentru a transforma chestiunea canalului Bîstroe, dintr-una de relaţie bilaterală cu Ucraina, într-una de interes european.

Potrivit presei de la Kiev, Guvernul Ucrainei a inaugurat marţi traficul pe noul canal de navigaţie construit în Delta Dunării. O parte a acestui proiect este controversatul canal Bâstroe, un proiect care a fost completat cu lărgirea albiei braţului Chilia. ‘Redeschiderea canalului reprezintă un semnal nedorit de natură să influenţeze relaţiile româno-ucrainene’, a declarat miercuri MAE de la Bucureşti, care a precizat că nu are încă o confirmare oficială a redeschiderii navigaţiei pe canal.

În perioada 14-16 iunie, membrii Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea urmează să se întrunească într-o reuniune specială pentru discutarea problemei Bîstroe, potrivit MAE de la Bucureşti.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase