Când banii nu ajung unde trebuie

Când banii nu ajung unde trebuie
DEVA – Angajaţii a cel puţin 2500 de firme din judeţ nu au plătite taxele către bugetele de stat. Din cele peste 9.700 de firme care au depuse la Inspectoratul Teritorial de Muncă carnetele de muncă ale angajaţilor lor, numai 7.200 au depuse declaraţii de plată la Casa de Pensii, şi 7.600, la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă.

Deşi legea obligă angajatorii să îşi plătească obligaţiile către bugetele de stat, cel puţin o treime dintre firmele hunedorene nu respectă acest lucru. Actualii lor angajaţi se pot trezi, la schimbarea locului de muncă, la pensie, la internarea în spital sau la depunerea dosarului de şomaj, că nu apar ca plătitori în evidenţele instituţiilor care gestionează aceste fonduri, deşi li s-a reţinut din salariu procentele aferente efectuării plăţilor.


Casa de Asigurări de Sănătate a găsit o metodă prin care să oblige firmele să-şi plătească datoriile: fiecare angajat care are nevoie de internare trebuie să prezinte, pe lângă adeverinţa de la locul de muncă, copia ordinului de plată prin care firma a plătit pentru el CAS-ul. Dar nici această metodă nu e foarte eficientă.
Cum toate plăţile se fac prin Direcţia de Finanţe, numai de la această instituţie se pot obţine informaţii legate de plata obligaţiilor către bugetele de stat. Cu o simplă cerere un angajat care nu e sigur poate verifica dacă au fost făcute plăţile pentru el.

La ITM, 9764 firme au depuse cărţile de muncă ale angajaţilor
La Casa de Asigurări de Sănătate sunt înregistrate 8.600 firme, dar doar 8.300 îşi plătesc contribuţia.
Pentru fondul de şomaj contribuie 7611 firme.
Contribuţiile pentru pensii sunt plătite de 7.200 de firme.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase