Când şi cine va putea cere restituirea taxei?

De Dan Birta
Reactualizat la:
3Comentarii
Taxa auto se va restitui la cerere fără instanţă
Taxa auto se va restitui la cerere fără instanţă
Pot cere restituirea taxei auto cei care au achitat-o în perioada 2007 – martie 2013.


Persoanele care au plătit taxa specială, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante vor trebui să mai aştepte până să solicite restituirea integrală a sumei achitate. Deşi Guvernul a aprobat săptămâna trecută printr-o ordonanţă de urgenţă restituirea acesteia fără a mai a mai deschide o procedură în instanţă.

ANAF vine cu precizări în acest sens. „Prevederile Ordonanţei de Guvern în care este stipulat că persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi vehicule, taxa de poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării pot cere restituirea acesteia pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie să deschidă acţiune în instanţă, intră în vigoare odată cu în Monitorul Oficial”, precizează ANAF.

În vederea punerii în aplicare a acestor prevederi ale Ordonanţei de Guvern, va fi elaborată o procedură care va fi aprobată prin ordin comun al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în termen de 45 de zile de la publicarea Ordonanţei de Guvern în Monitorul Oficial. „Rugăm contribuabilii interesaţi să solicite restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule după adoptarea procedurii de restituire”, se spune în comunicatul ANAF.

Cum se restituie

Conform proiectului de act normativ adoptat săptămâna trecută de Guvern, taxa auto achitată în baza legislaţiei vechi va fi restituită integral într-o perioada de cinci ani calendaristici. Practic, banii vor fi returnaţi în tranşe anuale de 20%. Pe deasupra, statul va achita şi o dobândă pentru perioada cuprinsă între perceperea nejustificată a taxei şi rambursarea acesteia.

Vor putea să ceară restituirea doar proprietarii care au achitat taxa auto înainte de intrarea în vigoare a timbrului de mediu. Mai exact, este vorba de perioada de timp cuprinsă între 2007 şi martie 2013, atunci când statul a aplicat, în mod succesiv, taxa speciala pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Timbrul de mediu încă este în vigoare în prezent, astfel că persoanele care au plătit această taxă din martie 2013 şi până în prezent nu pot cere restituirea.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor