Când vaccin si când Tamiflu?

Când vaccin si când Tamiflu?
Directorul Spitalului de Boli Infectioase, dr. Sonia Drãghici, explicã pentru cititorii Jb care sunt diferentele între vaccin si Tamiflu, când trebuie luat unul, si când celãlalt, si mai ales de ce.

Imunitate mai mare

Doctorita relateazã cã vaccinurile antigripale din farmacii sunt concepute pentru tulpinile virusurilor din grupa A (H1N1 si H3N2) si din grupa B (Shanghai 361), estimate de specialistii Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii cã vor circula în România, în sezonul 2005/2006.

Chiar dacã în aceastã perioadã apar alte tulpini de virusuri, cum este temutul H5N1, specific gripei aviare, vaccinurile noastre au efect. Medicul spune cã în organismul vaccinat antigripal nu se mai formeazã receptori, imunitatea e mai mare si boala (infectii ale cãilor repiratorii, gripã) pãtrunde mai greu. Un om vaccinat în aceastã toamnã va avea imunitate crescutã la rãcealã un an de zile.

Agresivitate mai micã

Tamiflu nu este vaccin ci un medicament antiviral, care trebuie luat dupã vaccin. Tamiflu se recomandã mai ales pentru „postexpunere”, adicã acelor persoane care au intrat sau vor intra într-o colectivitate în care existã sursã de îmbolnãvire. De la momentul expunerii sau imediat înaintea lui, omul trebuie sã ia câte 2 tablete de Tamiflu, pe o perioadã de 5 – 7 zile, dupã recomandarea medicului.

Doctorita subliniazã însã cã Tamiflu nu înlocuieste vaccinul antigripal, efectul lui nu dureazã atât de mult dar întãreste actiunea antigripalului. Dacã vaccinul rezolvã aspectul infectios al gripei, Tamiflu opreste agresivitatea virusului, explicã dr. Drãghici.

Prin urmare, e bine sã ne vaccinãm, ca sã ne creascã imunitatea si sã nu rãcim usor, si dacã existã o suspiciune, e bine sã luãm Tamiflu, pentru cã chiar dacã rãcim, sã nu facem forme severe de boalã. „Prin vaccin si Tamiflu se închid practic cele douã porti de intrare a bolii în organism”, a mai precizat specialistul în boli infectioase.

Dr. Drãghici roagã bihorenii sã întrebe medicul de familie înainte de a se vaccina sau de a-si administra Tamiflu. Unele persoane pot face reactii alergice la vaccinul antigripal, iar Tamiflu este contraindicat persoanelor cu afectiuni renale.

Otilia Sandor