CAPDD: „nici vorbă de mine de uraniu”

CAPDD: „nici vorbă de mine de uraniu”
CAPDD Bihor respinge speculaţiile privind deversări din depozite radioactive sau din lucrări miniere.

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, în calitate de custode al sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului, a transmis un comunicat privind poluarea accidentală a cursului râului Crişul Repede, în zona Bălnaca. Iată precizările CAPDD Bihor:

1. Din verificările efectuate de Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu a reieşit faptul că sursa de poluare a constat în deversarea în cursul râului Crişul Repede, pe perimetrul satului Bălnaca, a unei substanţe netoxice, care nu a avut un impact semnificativ în mediu, adică asupra calităţii apei, faunei ori florei locale.

2. Inspectorii Gărzii de Mediu au prelevat o serie de probe care au fost trimise spre analiză şi, în funcţie de rezultate, se va putea determina mai exact caracterul poluării şi impactul pe care l-a avut asupra mediului.

3. Facem precizarea că deversarea a avut loc în afara sitului Natura 2000 mai sus amintit şi că atât Administraţia Bazinală Ape Crişuri cât şi CAPDD Bihor monitorizează calitatea factorilor de mediu din zonă în cadrul programelor curente.

4. Ne exprimăm regretul că o parte din presa locală şi naţională au indus în eroare opinia publică prin afirmaţii nefondate cu privire la caracterul şi impactul acestei deversări. În zonă nu există iazuri de steril sau pentru decantare, nici mine de uraniu sau alte lucrări minere active, aşa cum, în mod nefondat, unii jurnalişti au speculat.

5. Facem precizarea că informarea corectă şi transparentă este unul din principiile de lucru ale custodelui ariei protejate, CAPDD Bihor, în comunicarea cu factorii de interes. Considerăm acest lucru ca fiind esenţial pentru informarea onestă a turiştilor şi localnicilor din zonă, cu atât mai mult cu cât este cunoscut faptul că organizaţia noastră este un promotor al turismului responsabil în Munţii Apuseni.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !