Capturi antidrog la fabrica de cânepă

Capturi antidrog la fabrica de cânepă
Frontieriştii din Carei, subordonaţi DPF Oradea, au prins miercuri încă un  clujean care a sustras din incinta Fabricii de Cânepă din Carei substanţe vegetale folosite ca stupefiant pentru consum propriu.

„Asupra clujeanuluiVlad Nicolae P. (22 ani) a fost găsită o pungă cu o substanţă vegetală uscată, de culoare maro-verzuie, cu miros înţepător. Acelaşi fel de substanţă a fost găsită şi în două pungi abandonate de clujean în momentul în care a încercat să fugă de poliţiştii de frontieră care l-au reperat. Întreaga masă de substanţă a reacţionat pozitiv la canabis în urma verificărilor preliminarii cu trusa «Narcotest» . Ulterior, expertiza efectuată în cadrul Laboratorului de Analize Fizico-Chimice Droguri din cadrul BCCOA a stabilit că substanţa vegetală are masa de 59 de grame şi este cannabis.”, precizează subcomisarul Mircea Chiorean, purtător de cuvânt al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea.

La cercetări, clujeanul a recunoscut că este consumator de droguri şi că a aflat întâmplător despre Fabrica de Cânepă din Carei şi a mers acolo pentru a sustrage o cantitate.

„În cauză au fost întocmite acte premergătoare urmăririi penale pentru furt calificat şi deţinere de droguri de risc. Vlad Nicolae P. a fost prezentat procurorilor DIICOT în vederea dispunerii măsurilor care se impun. În mai 2005, alţi doi tineri clujeni au fost reţinuţi de poliţiştii de frontieră după ce au sustras tot din Fabrica de Cânepă din Carei, 4 kg de substanţă vegetală pentru a-şi prepara ţigări cu cannabis”, mai declară subcomisarul Chiorean.

 

300 ha de cânepă la Salonta

După închiderea fabricii de cânepă de la Palota, câţiva ani buni Bihorul nu a mai avut o astfel de unitate prelucrătoare.

Însă pe 16 mai 2007 s-a inaugurat la Salonta o fabrică de cânepă (foto), cu o investiţie de 1.700.000 de euro.  Fabrica de la Salonta (foto) prelucrează cânepa îndeosebi pentru producere de nutrienţi, ulei şi acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, bogaţi în vitamina E.

Fabrica aparţine investitorului privat Canah International. La inaugurare, administratorul Dan Lăzărescu a declarat: „Pentru primul an am contractat o suprafaţă  de 300 de hectare de cânepă. Pentru cei care lucrează cu noi am oferit tehnologia de însămânţare şi seminţe certificate. Capacitatea maximă este de prelucrare a cânepei de pe 2.000 de hectare. Sperăm ca fermierii din zona Salontei să asigure cât de curând o astfel de suprafaţă.”

Capacitatea de prelucrare este de 1.000 de tone de seminţe pe an, echivalentul a 250.000 litri ulei de cânepă. Uleiul de la Salonta este destinat pieţelor din Italia, Anglia şi Germania, unde este folosit şi în industria cosmeticelor.

Alte detalii despre fabrică se pot vizualiza la www.canah.com

 

CPEC Antidrog Bihor, pe fază

Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere (CPEC) Antidrog Bihor are în competenţă monitorizarea unităţilor producătoare, prelucrătoare sau care comercializează precursori ai drogurilor. Însă legea nu prevede atribuţii ale CPEC Antidrog faţă de unităţile care prelucrează cânepă indigenă. Aceasta în ideea că planta de cânepă autohtonă nu conţine substanţa activă a canabisului (tetracanabiol), doar aşa zisa cânepă indiană reacţionând pozitiv la testele antidrog.

Problema este însă a culturilor pentru că cel mai facil loc de cultivare ilegală a cânepei indiene este în culturile de cânepă autohtonă întrucât seamănă foarte mult şi e greu de depistat planta interzisă.

 

 • CPEC Bihor monitorizează alchimia precursorilor (18 ianuarie 2008)
 •  

  Cristian Horgos  0Comentarii

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  Citiți principiile noastre de moderare aici !