Caramitru, primul în Cartea de Onoare

Caramitru, primul în Cartea de Onoare
Dupa ce a deschis oficial „Saptamâna de teatru scurt” cu piesa „Sorry”, în regia artistica a lui Yuriy Kordonskiy, alaturi de cunoscuta actrita Mariana Mihut, Ion Caramitru, presedintele UNITER si, de câteva luni, director al Teatrului National „Ion Luca Caragiale”, a avut luni o întâlnire cu ziaristii oradeni.

„Am mostenit o situatie aberanta, preluând pasivul, adica situatia financiara, si activul, repertoriul, adica patru spectacole ale caror fonduri fusesera cheltuite, iar premierele, amânate de câteva ori, erau înca departe”. Chiar daca noul sau statut îi impune o serie de noi îndatoriri, mai ales administrative, Ion Caramitru nu renunta la scena. „N-o sa stau nejucat!”, afirma actorul pentru a-i linisti pe cei care considera ca învestirea sa ca director îl va tine departe de scena. Misiune imposibila


Chestionat asupra politicii sale în ceea ce priveste turneele Teatrului National în orasele din provincie, Ion Caramitru sustine ca daca acest lucru era foarte usor de realizat în anii de dinainte de 1989, când statul, prin institutiile culturale, subventiona aceste deplasari, acum este foarte dificil de realizat un turneu.

„Cheltuielile cu deplasarea recuzitei si a unui numar mai mare de actori, cazarile si mesele acestora, sunt suportate din banii publici. Situatia ideala ar fi aceea ca, atunci când se trage linia, sa ne aflam macar pe profit zero. Asta ar însemna ca preturile biletelor la spectacole sa fie foarte mari”, spune presedintele UNITER.


La finalul conferintei de presa, oaspetele Teatrului de Stat oradean a fost invitat sa scrie primele rânduri în Cartea de Onoare a institutiei, care a fost inaugurata cu aceasta ocazie. Singurul actor român „înnobilat” de Academia Regala de Teatru a Marii Britanii a acceptat si a promis ca va reveni la Oradea cât de curând va avea ocazia.

Laura Voicu