Card de identificare în sănătate

BUCURESTI – Autorităţile au promis că de la începutul acestui an, tot ce mişcă în domeniul asigurărilor de sănătate va fi urmărit la nivel naţional printr-un sistem unic integrat de monitorizare a sistemului de sănătate. Astfel, din luna februarie atât prescrierea şi eliberarea de medicamente cât şi raportările doctorilor vor fi vizualitate şi verificate continuu.

Acesta este planul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Ministerului Sănătăţii. Alături de acesta, un alt plan măreţ ar trebui să prindă contur în acest an.

Este vorba de cardul naţional de asigurări de sănătate, care potrivit conducerii Ministerului Sănătăţii ar trebui să ajungă la populaţie la începutul celui de-al doilea semestru al acestui an. „Cardul naţional de asigurări de sănătate este un card electronic, distinct de cardul european de asigurări sociale de sănătate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, citat de Mediafax.

âCe conţine cardul?

Informaţiile minime care vor putea fi accesate de pe cardul naţional vizează datele de identitate şi codul numeric personal, dovada achitării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, înregistrarea numărului de solicitări de servicii medicale, prin codul furnizorului, diagnosticele medicale cu risc vital, grupa sanguină şi RH-ul, data expirării cardului, numărul de identificare şi acronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul şi nu în ultimul rând, numărul cardului.

Cardul naţional se eliberează individual pentru fiecare persoană de casa de asigurări de sănătate unde figurează ca asigurat titularul cardului, casă care va suporta şi cheltuielile aferente eliberării acestuia. Acesta se va putea folosi doar pe teritoriul României.

Furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate vor avea obligaţia să acorde asistenţă medicală titularilor de carduri naţionale în condiţiile prevăzute de contractul-cadru şi de normele metodologice de aplicare a acestuia. Cardul naţional se va elibera numai prin sistemul informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate, astfel până când acest sistem nu-şi va dovedi eficienţa, nici cardul naţional nu va fi văzut de către români.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !