Carierele şi balastierele în atenţia APM

BIHOR - Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor îşi va îndrepta atenţia în perioada următoare şi asupra carierelor şi balastierelor din judeţ, anunţă Călin Mocan, directorul executiv al APM Bihor. Reguli [.doc – 27KB]

„Carierele şi balastierele ne ridică un foarte mare semn de întrebare. Chiar dacă într-o primă fază ni se pare că nu reprezintă un pericol, dacă după exploatare nu se fac lucrări de refacere a mediului putem avea urmări grave”, atenţionează Călin Mocan.

Conform listei cu agenţi economici care operează în Bihor, transmisă APM Bihor de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru judeţul nostru sunt eliberate 51 de licenţe de concesiune şi 50 de permise de exploatare, pentru 72 de agenţi economici.

Directorul APM Bihor aminteşte că pentru fiecare perimetru de exploatare este nevoie de autorizaţie de mediu la punerea în exploatare.

Etapele în vederea autorizării fiind următoarele: solicitarea vizării garanţiei financiare în vederea obţinerii permisului de exploatare (valabil un an) sau a licenţei de exploatare (valabilă 20 de ani); verificarea amplasamentului şi încheierea notei de constatare şi ultimul pas obţinerea autorizaţiei de construire.

„În faza de obţinere a permisului sau licenţei de exploatare, agenţii economici vin la noi pentru vizarea garanţiei financiare pentru refacerea mediului, ce trebuie anexată la dosar. Din păcate, după ce obţin licenţele sau permisele, nu mai vin la noi pentru autorizare”, mai spune Călin Mocan.

Din cele 101 perimetre aflate în exploatare, APM Bihor a emis autorizaţie de mediu doar pentru jumătate, încă 19 obiective fiind în procedură de emitere a autorizaţiei.

„Vom da lista cu aceşti agenţi economici către Garda de Mediu să meargă să-i verifice.

Vom merge şi noi pe teren şi chiar dacă nu putem da amenzi vom constata. Nu vrem ca aceşti agenţi economici să se oprească din exploatare, vrem doar să se autorizeze. Rog ONG-urile să se implice şi pe această parte. Dumnealor colindă foarte mult judeţul, iar în cazul în care constată astfel de exploatări să vină să ne spună”, încheie directorul APM Bihor.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase