Cariile şi parodontoza ne ucid dinţii

Cariile şi parodontoza ne ucid dinţii
DEVA – Devenii îşi pierd dinţii pentru că nu merg la controlul profilactic stomatologic. Acesta se face o dată pe an la adulţi şi la 6 luni în cazul copiilor. Pacienţii ajung la medic când este prea târziu, iar dintele nu mai poate fi salvat, a declarat medicul stomatolog Simona Andreica.

Care sunt afecţiunile cel mai des întâlnite?
Statistic aş putea spune că sunt cariile şi parodontoza. Interesant este faptul că până la apariţia pastei de dinţi cu fluor, cariile erau localizate la suprafaţa dintelui. Acum, mai nou, ele se manifestă dinspre interior spre exterior, aşa că pacienţii nu ştiu de existenţa lor. Ea e vizibilă prin transparenţa smalţului. Adică apare o pată de culoarea alb-gri pe dinte, care este recunoscută de stomatolog.

Care sunt urmările unei paradonteze netratate la timp?
Parodontoza duce la căderea precoce a dinţilor, adesea sănătoşi. Boala, în faza incipientă, este greu sesizată de pacient. Tartrul dentar este principala cauza a apariţiei parodontozei. El acţionează ca factor mecanic împingând gingia şi osul în jos. Gingia se suprainfectează şi pare gingivita acută, adică prima fază a bolii parodontale. Gingia se înroşeşte şi apar sângerări la periaj. Intervenţia la timp încetineşte evoluţia bolii.

Cât de indicate sunt implanturile dentare?
Succesul unui implant depinde de o serie de factori. Amintesc starea de sănătate a oragnismului, obiceiurile vicioase- scrâşnitul, spre exemplu-, igiena locală, capacitatea de regenerare, adică felul în care se formează os în jurul implantului. Preţul unui dinte pentru implat pleacă de la 150 de euro, iar manopera chirurgului de la 600 de euro.

De ce, asiguraţi fiind, trebuie să plătim intervenţiile stomatologice?
La adulţi se compensează consultul profilactic şi urgenţele- pansamente calmante, drenaj, extracţii. La copii sunt suportate toate manoperele, excluzând obturaţiile cu compozit fotopolimerizabil, aşa-numitele plombe de porţelan. Aşa spune legea! Dar, un medic primeşte de la Casa de Sănătate între 1000 şi 1400 lei pe lună pentru compensare. Banii ajung pentru 8-10 pacienţi sau pentru 30 de plombe de amalgam. Atunci când plafonul de compensare se epuizează, pacientul ajunge în situaţia de plăti din buzunar contravaloarea intervenţiilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase