Caritate şi castitate

Printre obiceiurile importate de români se numara, de câtiva ani încoace, si evenimentele de caritate. Este vorba despre acele ocazii în care se încearca strângerea de fonduri pentru diverse institutii, spitale, case de copii etc.

Sunt de regula seri organizate la un local luxos sau un restaurant, iar punctul de atractie îl constituie prezenta la eveniment a unei celebritati. Multe buletine de stiri redau imagini de la asemenea event-uri din Occident. Actori cunoscuti de la Hollywood sau muzicieni în voga fac pe amfitrionii în scopuri caritabile.

Sumele mari strânse le pot multumi în mare parte imaginii acestor oameni mari care îi provoaca pe invitatii atenti selectati. Caci nimic nu este întâmplator: dorinta de a iesi în evidenta, de a da mai mult decât altul, snobismul, la o adica, este cel mai bine reflectat în asemenea situatii.

Cum la noi totul capata o noua forma, si actele de caritate au un deznodamânt mai altfel decât la profesorii vestici; sau poate provincia româneasca e mai cu mot decât încrezutul de Bucuresti?

Si-a avut si Oradea noastra iubita evenimentul caritabil al anului. Tinta era una care, o stim toti cei care au trecut pe acolo, chiar are nevoie de tot ajutorul financiar din lume într-o perioada în care sub-finantarea din Sanatate îi afecteaza pe nou-nascuti. Iar daca ne gândim ca sunt din ce în ce mai multi prematuri care au nevoie de incubatoare si ca Maternitatea oradeana nu are destule asemenea aparate, initiativa de colectare de fonduri e cu atât mai laudabila.

Daca treceai luni seara prin preajma Teatrului de Stat îti era dat sa vezi o parte de lume buna, îmbracata la tol festiv, venita sa… oare ce? Sa doneze bani pentru domiciliul temporar al micutilor prematuri, sau sa fie vazuti si consemnati de ziaristi ca fiind prezenti la întâlnirea cu Maia Morgenstern? Nu vreau sa fiu prea ironic, dar ma întreb câti dintre cei prezenti erau într-adevar iubitori de teatru sau admiratori ai divei…

De altfel, prezenta a cam lasat de dorit: dintre toti cei carora li s-au transmis invitatii, doar vreo trei oameni politici s-au sinchisit sa participe si câtiva businessmeni mai putin importanti. Greilor nu le prea pasa, pare-se, de soarta copilasilor nascuti înainte de termen!

Caritatea de care trebuia sa se dea dovada (si de care putea sa se dea dovada stiuta fiind potenta financiara a politicienilor locali…) s-a transformat mai degraba într-o manifestare de castitate, caci portmoneele s-au dovedit bine ferecate; mai putin ale câtorva invitati care, în cele din urma, au strâns ceva banuti; suma, e drept, nu ajunge nici macar pentru achizitionarea unui singur incubator, atât de necesar sectiei de nou-nascuti!

Se pare ca sumele investite de firmele-capusa în campanii electorale si altele au secatuit bugetele „marilor” personalitati politice ale locului. Nu stiu daca Maia a fost sau nu recompensata financiar pentru prezenta ei. Tind sa cred ca nu, stiind cât de puternic este sentimentul matern al actritei. Sunt convins, însa, ca mirarea ei a fost mare sa vada atâta indiferenta la reprezentantii high-life-ului oradean!

Bani ioc, dar foame mare si la înstaritii Micului Paris, caci cel mai gustat moment (la propriu si la figurat) pare sa fi fost devorarea mâncarurilor pregatite de restaurantul-gazda… Potol pe gratis, iar prematurii… sa traiasca bine! Asta daca vor putea fi pusi în incubatoare…

Andrei Sandor