Carnatii svabilor raman cei mai buni din Banat

De M. Hoster
Reactualizat la:
„Worschtkoschtprob" s-a mutat în acest an la Lugoj
„Worschtkoschtprob" s-a mutat în acest an la Lugoj
Tot şvabii fac cei mai buni cârnaţi din Banat. Tradiţia moştenită din tată în fiu e păstrată în comunitate şi împărţită cu cei dragi. Ediţia 2013 a Worschtkoschtprob, cunoscutul concurs iniţiat de Banater Zeitung, a fost câştigat de Erwin Zaban, un şvab din Lipova.

Tradiționala „Degustare a cârnaţilor bănăţeni”- „Worschtkoschtprob”, s-a mutat în acest an la Lugoj. Municipiul de pe Timiş este a doua localitate, după Sânnicolau mare, unde cei de la Banater Zeitung duc deja celebrul concurs de degustare a cârnaţilor, Worschtkoschtprob, pentru a fi mai aproape de cititorii săi.

Un şvab bănăţean din Lipova, Erwin Zaban, a fost în acest an cel mai bun după ce a intrat în concurs cu un cârnaţ realizat din carne de mistreţ.

În acest an au fost prezentate juriului 17 sortimente de cârnaţi realizate de 14 producători particulari, respectiv 24 de sortimente reprezentând 12 producători industriali.

Evenimentul din acest an, găzduit de hotelul Royal din Lugoj, s-a bucurat de sprijinul autorităţilor locale. Inclusiv primarul din Lugoj, Francisc Boldea, s-a prezentat în faţa publicului cu o masă separată pe care a prezentat cârnaţul propriu.

“Noi lugojenii avem o tradiție de două secole în domeniul măcelăriei, cârnețăriei și mațelăriei. Sunt domenii foarte vechi. Dorim să păstrăm tradiţia. Aici a existat mereu o concurență între cei care au practicat aceste meserii. Breasla măcelarilor din Lugoj a fost înființată în 1921, steagul lor fiind primit de la Regele Ferdinand. În 1913, Lugojul avea 186 de măcelari, iar românii au învățat meserie de la șvabi și unguri”, a spus Vasile Belinţan, preşedintele corporaţiei meseriaşilor din Lugoj.

Câștigătorul din 2013 a “Degustării Cărnaților Bănățeni” a fost desemnat un șvab din Lipova. Edwin Zaban se consideră una dintre puținele rămășițe ale șvabilor care au populat cândva și Lipova.

“Am crescut porci în curtea casei. Bunicul meu a avut o măcelărie în perioada interbelică. Eu fac cârnați doar de plăcere, pentru familie și prieteni, nu pentru comerț. Pot să spun că am furat meserie de la bunicu”, a spus Edwin Zaban.

Șvabul din Lipova a convins juriul cu un sortiment special de cârnați din carne de mistreț. Zaban spune că de șase ani este și vânător. “Nu există un secret anume. Este doar plăcerea. Las produsele la afumat timp de trei zile”, a mai declarat câștigătorul.

Şi la această ediţie a Degustării Cârnaţilor Bănăţeni au fost două secţiuni de concurs: producătorii privaţi (cârnaţi făcuţi în propria gospodărie pentru consumul propriu) şi firmele producătoare de mezeluri (cârnaţi produşi pentru comerţ). 

„Worschtkoschtprob´”/„Degustarea cârnaţilor” a fost iniţiat de către redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” sub conducerea redactorului-sef Nikolaus Berwanger. A fost până în 1989 o manifestare privată şi uşor subversivă desfăşurată în interiorul redacţiei, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean – dar nu numai – aduceau la redacţie, pentru degustare („juriul degustător” fiind redactorii) şi pentru „concurs” mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă.

Cu 18 de ani în urmă, publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi, iar în urmă cu 13 ani s-a permis pentru prima dată accesul unor firme producătoare de mezeluri.

Citeste si: Peste 20 de producatori particulari de carnati, asteptati la editia 2013 a Worschkoschtprob0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !