Carnavalul Florilor, în pregătire la Debrețin

De Cristina Ghilea
6Comentarii
Carul cu Coroana Sfântului Ștefan, în lucru
Carul cu Coroana Sfântului Ștefan, în lucru
Ediția din acest an are mai multe premiere: și Consiliul Județean Bihor va avea un car de flori comun cu admistrația din Hajdú-Bihar iar alaiul carele alegorice va ajunge și pe Valea Ierului.

Municipalitatea din Debrețin a început pregătirea festivalul „Carnavalul Florilor”, ocazie cu care i-a invitat la o conferință de presă și pe reprezentanții administrației municipale și județe din Bihor.

Gazdă a fost viceprimarul Debreținului, Széles Diána, viceprimarul orașului Debrecen iar participanții la conferință au fost Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Birta, viceprimarul Oradiei, Bulcsu László, vicepreședintele Consiliului Județean Hajdú-Bihar și Mados Attila, primarul localității Diosig.

38036979_10214186139506189_6183706424573427712_n

„Carnavalul are puterea de a crea comunități. Noi credem profund în forța dragostei și a coeziunii și credem că acest carnaval este o excelentă oportunitate și pentru a ne putea prezenta. Carele noastre au străbătut numeroase locuri de la Gyula până la Cegléd, iar de trei ani încoace, în ziua de 15 august, mergem chiar și la Esztergom. Azi vă putem anunța că acesta va fi al treisprezecelea an în care carele noastre vor merge la Oradea. Credem că într-adevăr cultura poate uni oamenii”, a spus viceprimărița Széles.

Ea a spus că în acest an carnavalul va ajunge și pe Valea Ierului în 22 august. Pasztor Sandor a anunțat cealală premieră a festivalului din acest an: „se și prezintă cele două județe, Bihor respectiv, Hajdú-Bihar cu o compoziție comună. Aceasta reprezintă bunăvoia, dansul și vinul. Vom reuși ca în comuna Diosig să sărbătorim împreună atât români cât și maghiari acest eveniment.”

Vicele Birta a insistat pe colaborarea economică dintre cele două municipii: „ca și orașe înfrățite colaborăm pe partea de proiecte de infrastructură, proiecte de turism și mă bucur că putem colabora și pe partea de cultură și bineînțeles în multe alte domenii în care vom colabora de acum înainte. Unul dintre evenimentele de tradiție din cele două orașe este Carnavalul Florilor”. A confirmat, apoi, că municipalitatea orădeană va fi reprezentată la deschiderea festivalului la Debrețin: „vom fi prezenți aici și vă așteptăm și la Oradea pentru a vedea carele alegorice”.

Conform tradiției, Carnavalul Florilor are loc, în Debrețin, în perioada 14 – 21 august. În 21 august, cinci care alegorice vor ajunge în Oradea după care, în 22 august vor ajunge și pe Valea Ierului, respectiv în localitatea Diosig. Carele care pornesc în alai spre granița română sunt carul cu Coroana Sfântului Ștefan, carul comun Oradea-Debrecen, care va reprezenta valorile culturale ale celor două orașe, simbolizate de Teatrul din Oradea și Teatrul din Debrecen, carul comun a celor două consilii județene, care va simboliza tradițiile oenologice ale regiunii, carul realizat de Aquatikum Debrecen și cel realizat de centrul comercial Forum din Debrecen.

La finalul paradei din Oradea, publicul va putea asista la un concert în aer liber al Orchestei celor 100 de viori, din Budapesta – Budapest Gypsy Symphony Orchestra. Asta, dacă vremea este prielnică. Dacă nu, Agenția pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune va anunța locația alternativă.

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor