Carnea de porc la mare căutare

2Comentarii
Carnea de porc la mare căutare
Oradea/Ceica – Românii nu pot concepe sărbătorile de iarnă fără un brad în casă şi o masă fără cârnaţi, caltaboşi, tobă şi alte preparate din carne de porc.  Video 

„Goana” după cumpărături a început deja iar comercianţii şi crescătorii de animale încearcă să profite cât mai mult de acest lucru.

Miercuri la târgul de animale din localitatea Ceica porcii se vindeau cu 7,5 – 8 de lei kilogramul în viu. „Cumpărători sunt, deja marea majoritate a porcilor s-au vândut. Eu pe un porc de peste 250 de kilograme am cerut 1.500 de lei dar am mai lăsat din preţ că nu vreau să-l duc înapoi acasă”, ne-a spus Petru Tulea un bărbat din Dăgeşti venit să-şi vândă porcul la târgul din Ceica.

Marea majoritate a cumpărătorilor erau însă locuitori ai satelor învecinate sau chiar din judeţele vecine.„Vin foarte mulţi din Cluj şi din Bistriţa să cupere porci de la noi. De la Oradea însă nu prea se înghesuie cumpărătorii”, a precizat un alt comerciant.

Alternative

Dacă anul trecut porcii se vindeau cu aproximativ 4,5 lei kilogramul acum preţul este aproape dublu. Astfel, preţul kilogramului de carne în gospodăriile proprii este între opt şi zece lei. În schimb, în magazinele de carne, preţurile diferă în funcţie de tipul de carne dorit de fiecare cumpărator, şi anume: preţul la canea tocată este de 12 lei, la spata de porc fără os este de 16,90 lei/ kg, un kilogram de cotlet fără os costă 24,90 de lei, kilogramul de ceafa fără os se vinde la preţul de 22.90 de lei, slănina crudă costă 8,50 de lei/kg, iar creier de porc se poate achiziţiona cu preţul de 15,90 de lei/kg.

„Cu banii pe care aş putea cumpăra un porc întreg prefere să cumpăr doar carne deoarece mi se pare mai economicos şi astfel evit şi toată tevatura care implică sacrificarea unui porc”, ne-a spus orădeanul Cristian Matei.

O altă metodă de achiziţionare a porcilor folosită de orădeni este cea prin mica publicitate.

Anul acesta însă a apărut o altă „sursă” de achiziţionare. Mulţi oădeni preferă să-şi cupere porci din Ungaria.„ Eu mi-am cumpărat anul acesta porc din Ungaria şi m-a costat 55 lei kilogramul în viu. Chiar şi cu transportul este mult sub preţurile practicate la noi”, a precizat Traian B.



2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor