Carnea de porc sare în aer

Carnea de porc sare în aer
ORADEA - La noi ca la nimeni. Înainte de principalele sărbători, preţurile la alimentele de bază urcă, fără nici o noimă. Românii se pot aştepta la sumpirea laptelui şi mai ales a cărnii, în special de porc, fiind cunoscută apetenţa românilor pentru carnea de porc în această perioadă a anului. Procesatorii susţin că preţurile cresc din cauza intermediarilor.

Nu astfel se întâmplă în ţările vestice şi în SUA. Potrivit unui comentariu la unul dintre materialele despre scumpiri, apărute la o televiziune centrală, venit de la un român care locuieşte în SUA, în state de sărbători, produsele tradiţionale sunt mai ieftine. „Aici, înainte sărbători alimentele tradiţionale se ieftinesc. Să nu mai vorbesc că toate alimentele au taxe «0», fără TVA. Spre exemplu de «Ziua curcanului» preţul kilogramului de curcan scade de la 2,5 dolari la 1 dolar. Aşa se întâmplă şi cu ocazia Paştelui, când preţul ouălor şi al cărnii de miel scade, sau a Crăciunului, când se întâmplă la fel cu carnea de porc”, spune românul stabilit în SUA.

La noi pe dos

În România însă, se întâmplă exact pe dos. Dacă până în urmă cu câteva săptămâni porcul viu se vindea cu 3 – 3,5 lei/kilogram, acum aproape că preţul s-a dublat. Cu toate că ziarele sunt pline de anunţuri de vânzări de porci, iar pieţele pentru vânzarea unor astfel de animale sunt destul de puţine. „Cer 55.000 de lei vechi pe un kilogram. Aşa am cerut şi la piaţă săptămâna trecută”, spune un orădean care are porci de vânzare.

În aceste condiţii multă lumea se va mulţumi cu un jambon, o costiţă sau o coadă de porc.

Dan Birta



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !