Carnet de moţ

Nicodim Ciocan
Nicodim Ciocan
Mihăileni – Toţi locuitorii Ţării Zarandului au beneficiat din anii 40 de „Carnet de moţ”, un fel de paşaport cu care puteau circula în toată ţara şi care ţinea locul cărţii de identitate. Carnetul nu mai are valabilitate de 10 ani.

Cu toate că are 86 de ani şi nu-l mai foloseşte, Nicodim Ciocan din Mihăileni, păstrează în buzunarul cu actul de identitate şi „Carnetul de moţ” care acum pentru toţi locuitorii Ţării Zarandului a devenit o amintire.

„Azi el nu mai valorează nimic. Dar, prin anii 40, plecam cu el prin toată ţara şi era ca o dovadă că suntem oameni harnici şi de caracter. Am bătut Craiova, Oradea, Arad, Tg. Jiu, Satu Mare şi altele. Plecam câte 4-5 căruţe cu cherestea, mere şi var pe care le vindeam. Cumpăram pe bani cereale care la noi în zonă nu se făceau. Dacă le arătam carnetul de moţ, lumea avea încredere că produsele noastre erau de cea mai bună calitate”, spune Nicodim.

Locuitorii comunei Buceş spun că zonă mai săracă decât a lor nu a existat niciunde în judeţ.

„Carnetul de moţ ne-a scos din foame între anii 1946-1947. Mergeam cu el ca şi paşaport până în Dobrogea după cereale. Până acum 10 ani îl foloseam pe trasportul feroviar, însă acum nu mai are nici o valabilitate. Nu pot să-l arunc, pentru că el reprezintă pentru mine atât tinereţea, cât şi necazurile şi greutăţile pe care a trebuit să le înfrunt de-a lungul anilor”, concluzionează Nicodim Ciocan.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase