Carp e sustinatorul investitiei pe biomasa

Viceprimarul Gheorghe Carp e adeptul centralei termice pe lemne şi spune că nu e treaba Primăriei de unde vine lemnul.

L-am contactat pe primarul Ilie Bolojan pentru a-l întreba despre investitorul austriac ce ar construi o centrală termică pe biomasa în Oradea. Bolojan era plecat în concediu când colegii săi din Executiv au introdus pe ordinea de zi a şedinţei Legislativului local de săptămâna trecută un proiect de hotărâre pentru crearea unui „Parc de Energii Regenerabile”. Proiectul a fost votat în unanimitate şi o dată cu el şi o anexă, în fapt un Memorandum în care se arată interesul unui investitor, ţinut secret, care să pună în practică planul termiei pe biomasa în Oradea. „(Investitorii – n.r.) vor să facă un studiu. Primăria nu are însă nicio obligaţie”, e de părere primarul Oradiei, rostind şi numele investitorului austriac: RES Holding.

Carp:  “Tocătură de lemn”

 Cum primarul l-a indicat pe viceprimarul Gheorghe Carp ca fiind omul ce ştie mai multe, l-am abordat şi pe acesta din urmă. „Austriecii au venit la Primărie cu o scrisoare de intenţie. Este vorba despre un grup şi pentru că nu se poate face parteneriat public-privat se va ţine o licitaţie”, ne-a spus Carp, susţinând că „nu se ştie cine va veni”… Cum va lucra investitorul, oricare ar fi acesta? Ne spune tot Carp: „Se va produce energie din tocătură de lemn, din rărituri”. De unde se va procura biomasa necesară pentru această centrală termică?, l-am întrebat pe viceprimarul Carp. „E treaba lor, nu a Primăriei. Ori le cumpără, ori sunt proprietăţile lor. Ei trebuie să aibă un sistem. Deocamdată nici măcar caiet de sarcini nu există. Energia de acest tip e însă nepoluantă şi e încurajată de UE”, ne-a spus Carp, chiar dacă în Memorandumul semnat cu investitorul Primăria se obligă „să sprijine din plin această activitate, prin lobby”.

I-am adus, totuşi, aminte viceprimarului că, printr-un plan de măsuri, Primăria intenţionează să pună capăt încălzirii pe lemne în gospodăriile din Oradea. Aceeaşi municipalitate militează acum pentru o centrală termică pe biomasa. Adică pe material lemnos. „Nu e acelaşi lucru o centrală cu sobele din gospodării”, e convins viceprimarul Carp.

C.C.

Carp: “Sa vina cu o solutie legala”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !