Carte de vizită Goran Bregovici

ORADEA - Goran Bregovic (foto), în vârstă de 58 de ani, a compus numeroase coloane sonore pentru filme şi este liderul „Orchestrei pentru Nunţi şi Înmormântări”, care a promovat muzica ţigănească în Balcani şi în lumea întreagă.

Goran Bregovic s-a născut în Sarajevo, dintr-o mamă sârboaică şi un tată croat. Prima formaţie o înfiinţează la vârsta de 16 ani, Bijelo Dugme („The White Button”).

A studiat la conservator vioara, dar a a ales chitara. Este un talent multivalent: compozitor, interpret, actor, om de spectacol. A compus muzică pentru piese de teatru şi muzică de film. Este notorie colaborarea cu regizorul Emir Kusturica pentru care a compus muzica filmelor „Time of the Gypsies” şi „Arizona Dream”. O altă colaborare a fost cea cu Radu Mihăelanu pentru filmul „Trenul vieţii”. Ultimul film pentru care a compus muzica este „Giorni dell Abandono” film în care a avut şi rolul principal. Acest film a fost premiat în toamna anului 2005.

Acum concertează alături de „The Wedding and Funeral Band” (Orchestra de nunţi şi înmormântări). Muzica pe care o compune şi o interpretează este o muzică inspirată de sonorităţile balcanice şi ritmurile ţigăneşti combinate cu o tentă rock, muzica rock fiind mare sa pasiune. Zona balcanică este cea în care a cunoscut consacrarea şi cea în care nu se satură să concerteze.

 

Crina Dobocan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase