Carte lansată de Ziua internaţională antidrog

Carte lansată de Ziua internaţională antidrog
ORADEA – Cartea „Aspecte juridice privind traficul ilegal de droguri” a fost lansată marţi la sediul Facultăţii de Medicină din Oradea, cu ocazia unui seminar dedicat Zilei internaţionale de luptă împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri. Deţinuţi Mesaj ONU Penitenciare

Lucrarea, editată cu sprijinul Corpului Naţional al Poliţiştilor la editura GrafNET, îi are ca autori pe subcomisarul Mircea Chiorean, purtător de cuvânt al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea, comisarul Gheorghe Chereji, şeful CPECA Bihor, şi pe comisarul-şef pe Vasile Domuţ, şeful Biroului de combatere a traficului de substanţe interzise din cadrul IJPF Bihor.

Potrivit autorului Mircea Chiorean, cartea este un util instrument de lucru, care cuprinde aria de reglementare juridică europeană şi autohtonă în complexul domeniu al traficului şi consumului ilicit de droguri. „Această carte nu este doar una pur teoretică, ea aduce şi cazuri concrete din sala de judecată”, a declarat la lansare dr. Gabriel Mihalache, medic legist.

În lucrare sunt atinse aspecte ca „tratamentul juridic al stupefiantelor şi al substanţelor psihotrope” sau cel privind „reglementarea măsurilor de siguranţă cu caracter medical ce se iau faţă de consumatorii dependenţi” sau deosebirile de legislaţie din ţările UE privind consumul ilegal de droguri.

 

„Unul din zece s-a drogat”

La seminarul găzduit de Facultatea de Medicină Oradea cu ocazia Zilei internaţionale antidrog şi-a adus contribuţia şi coordonatorul Serviciului de Medicină Legală din Oradea. „Le-am oferit părinţilor posibilitatea să ne aducă, fără să dea nume, probe de urină ale copiilor pentru a afla dacă s-au drogat. Părinţii se alertează când copiii le vin târziu acasă şi ameţiţi, dar nu de la alcool. În medie, doar unul din zece astfel de cazuri iese pozitiv la reactivii de detectare a diferitelor categorii de droguri interzise. Ne străduim astfel să ne aducem aportul la ameliorarea acestui flagel. Şi e binevenită orice ocazie de a atenţiona asupra pericolului drogurilor”, a declarat ieri dr. Gabriel Mihalache.

 

Droguri după gratii

De Ziua internaţională antidrog, chestorul Chereji, şef al CPECA Bihor, a prezentat date îngrijorătoare despre prevalenţa drogurilor de risc în Penitenciarul din Bucureşti. Inclusiv „reţetele de amestecuri” medicamentoase sau alimentare (ex: scrum de ţigară, after-shave şi cafea) prin care obţin stări euforice asemănătoare consumului de droguri sau alcool. Totodată s-a discutat pe seama interesantului studiu (ataşat ca Detinuti.pdf) realizat de ANA în Penitenciare.

 

Comparativ, Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă (PRMS) Oradea stă mult mai bine. „Dat fiind normele stricte de ordine interioară, substanţele interzise nu pot fi introduse în penitenciare fără complicitatea gardienilor. De aceea, aici la Oradea, ne concentrăm pe prevenirea unor astfel de tentaţii în rândul lucrătorilor noştri. Şi credem că rezultatele sunt bune”, ne-a declarat inspectorul principal Adrian Bungău, responsabil pe probleme antidrog în cadrul PRMS Oradea.

 

     „Ziua Mondială de Luptă împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri celebrată în fiecare an pe 26 iunie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de droguri.

    

      În vederea marcării zilei de 26 iunie- Ziua internaţională de luptă împotriva consumului şi traficului ilicit de dfroguri, UNODC – Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate a propus campania “ Îţi controlează drogurile viaţa? În viaţa ta, în comunitatea ta… drogurile nu-şi au locul”. 

Sloganul va fi folosit timp de trei ani (2007-2009) şi va fi focusat pe diferite aspecte: în 2007 – abuzul de substanţe, în 2008 – cultivarea şi producţia de droguri, în 2009- traficul ilict de droguri. Sloganul este flexibil, el putând fi adapapt în funcţie de context: pentru activităţi artistice “Îţi controlează drogurile creativitatea?”, pentru activităţi sportive “Îţi controlează drogurile jocul?”.

 

Scopul acestei campanii este de a conştientiza opinia publică asupra pericolului pe care îl reprezintă consumul de droguri pentru societate. Acolo unde drogurile preiau controlul, nici individul, nici familia, nici comunitatea nu mai sunt în siguranţă. Drogurile pot controla corpul şi mintea consumatorilor, cultivarea şi producţia pot controla comunitatea.

 

Obiectivul campaniei este de a mobiliza şi de a sprijini poupulaţia în vederea controlării acestui fenomen.”, este mesajul coordonatorului CPECA Bihor, chestor univ. dr. Gheorghe Chereji

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !