Cartea Anului în Bihor – 2007

Cartea Anului în Bihor – 2007
ORADEA – Pentru al patrulea an consecutiv, Jurnal bihorean se încăpăţânează să premieze, sub genericul distincţiei „Cartea Anului în Bihor”, performanţa culturală a oamenilor de litere din acest judeţ. Video

Spre deosebire de ediţiile anterioare ale acestei manifestări, cadrul pentru festivitatea de decernare a acestui premiu a fost oferit, în premieră, de Forumul J.b. dedicat întâlnirii cu cititorii noştri. Celor care au participat marţi seara la întâlnirea cu o parte din staff-ul redacţional, care a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, li s-a rezervat pentru final surpriza de a asista şi la acordarea distincţiei pentru cea mai bună carte a anului 2007.

Cea mai bună carte sunt… două
Deschiderea evenimentului i-a aparţinut redactorului-şef al Jurnalului bihorean, Alexandru Seres, care după ce a făcut o scurtă trecere în revistă a ediţiilor anterioare ale „Cărţii Anului” – autori şi titluri încununate cu acest premiu din 2004 încoace – a anunţat numele câştigătorului. Este vorba despre Florin Ardelean, pentru cele două volume ale istoriei presei din Oradea şi Bihor 1989-2000, „Dogmă şi opinie” şi „Jurnalism şi tranziţie”. „Avem de-a face cu o situaţie mai deosebită, cea mai bună carte a anului 2007 sunt (!), de fapt, două cărţi”, a remarcat redactorul-şef al J.b.
Invitat să facă o prezentare a celor două volume, Miron Beteg, redactor al revistei „Familia”, a ţinut să sublinieze înainte de orice volumul imens de muncă de documentare depus de autor. „Acesta a fost primul lucru care m-a impresionat. Cine ar putea avea atâta răbdare pentru strângerea datelor? Atunci mi-am amintit de una dintre replicile lui Florin Ardelean, un posibil răspuns la întrebarea mea, potrivit căreia el nu are prieteni, ci doar amici”, a spus Beteg.

Presa ca un bordel
Reiterând convingerea sa, conform căreia ambiţia autorului de a deveni prozator s-a concretizat în 2007 în aceste două cărţi, dar şi în volumul de proză intitulat „Schiţe erotice” (apărut în toamna anului trecut), redactorul Familiei a purces la o analiză a celor două volume premiate. „Cartea are toate defectele lui Florin Ardelean şi toate calităţile pe care, paradoxal, le are Florin Ardelean”, consideră vorbitorul, care remarcă un lucru foarte rar întâlnit în cazul literaţilor locali, respectiv „abundenţa frazelor memorabile”.
Apreciind cartea drept „excesivă, calină, răutăcioasă, dar şi îngăduitoare, plictisită, pe alocuri niagarică”, Miron Beteg nu se fereşte să spună că lucrarea apreciată de J.b. ca fiind cea mai bună carte a anului recent încheiat ar fi fost cea mai nimerită şi pentru Premiul de Excelenţă al Primăriei. Parafrazându-l pe Kafka, care spunea „trec pe lângă cultură ca pe lângă bordel”, Beteg a încheiat remarcând că „Florin Ardelean trece pe lângă presa orădeană ca pe lângă o casă de toleranţă”.

O expresie a singurătăţii
Nu în ultimul rând, prezentatorul celor două volume a mulţumit femeilor care i-au oferit autorului răgazul necesar pentru scrierea acestei istorii a presei locale, opinând că „altfel, singurele cărţi ale lui Ardelean ar fi fost volumele doi, trei, patru, cinci etc. ale cărţii de literatură erotică publicate în toamnă”.
Invitat să îşi ridice premiul din partea J.b. – un tablou care surprinde frumuseţea unei clădiri din centrul Oradiei, renumita casă Poynar, cea care adăpostea, până nu demult, cea mai mare librărie a oraşului, „Mihai Eminescu” – Florin Ardelean a ales varianta unui speech foarte la obiect. Confirmând supoziţia lui Miron Beteg, autorul a spus: „E adevărat că nu am prieteni. Dacă cineva spunea că scrisoarea este elementul major al singurătăţii, eu pot spune că cele trei cărţi ale mele apărute în 2007 sunt expresia singurătăţii mele”.

 

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !