Cartea sa, obligatorie in 22 de universitati din SUA

Christian Constanda
Christian Constanda
Lucrare care a primit premiul de excelență de la Asociaţia Bibliotecilor Americane – “Outstanding Academic Text”. Este profesor doctor docent în matematică, preşedintele Consorţiului Internaţional “Metode Integrale în Şţiinţe şi Inginerie”.

Christian Constanda a fost prezent în aceste zile la Oradea unde a făcut vizite private rectorilor de la Universitatea Oradea, Cornel Antal, respectiv rectorului Universităţii Agora, Mişu Jean Manolescu. În SUA este cotat drept un geniu în matematică şi predă la Universitatea din Tulsa, Oklahoma. Legăturile sale cu Oradea le-a parafat prin soţia sa,Lia, avocat de renume mondial.

„You can’t refuse”

Cum a ajuns Christian Constanda în America? Şansa sa a fost un contract la Universitatea din Oran, Algeria, de unde, după un an şi-a luat zborul spre Marea Britanie, unde a fost profesor la Universitatea Strathclyde. Din 2001 a plecat ca profesor vizitator în Tulsa, Oklahoma, SUA.

„Am primit o ofertă de genul «you can’t refuse». Cum n-am putut refuza, după un consult cu familia, am decis să ne stabilim în SUA. Aici am avut onoarea să primesc din partea Universităţii o bursă pentru studii, lucru care este o raritate foarte mare şi pentru un profesor american, ce să mai vorbim de alte naţionalităţi.Bursa, de fapt, a constat în mulţi bani lăsaţi prin testament de către un american, Charles Waliphant, un mare afacerist cu petrol, pentru ca Universitatea din Tulsa să-i investească în oameni de clasă, în şţiinţă. Eu am reuşit să primesc această bursă datorită muncii şi calităţilor pe care le am”, spune profesorul Christian Constanda. Un profesor de matematică are trei sarcini : să preda studenţilor, să facă cercetare ştiinţifică, dar şi chestiuni administrative.

„La predare, studenţii mi-au acordat cele mai înalte onoruri, respectiv, titlul de excelenţă la capitolul «cercetare». Domeniul meu de cercetare este analiza aplicată pe diverse domenii. Vă dau un exemplu: studiez din punct de vedere matematic comportamentul structurilor metalice. Se clădeşte o fabrică nouă, unde vor fi montate maşinării extrem de grele, pentru a le susţine e nevoie de o podea, eu trebuie să spun şi să studiez din punct de vedere matematic care este grosimea ideală a podelei, unde trebuie puşi stâlpii de susţinere care trebuie să fie cât mai puţini şi să aflu exact grosimea şi elasticitatea podelei”, spune profesorul Christian Constanda.

Universul său: matematica

„Definiţia matematicii e greu de spus, sigur ne putem rezuma la numere, logică matematică și puterea de abstracţie. Însă, eu spun că matematica stă la baza întregului univers material, toate legile fizice care guvernează fenomenele naturale sunt exprimate în limbaj matematic, procesele biologice, reacţiile chimice, procesele economice, absolut totul. Una din publicaţiile mele recente e un manual pentru studenți, lucrare care a primit premiul de excelență de la Asociația Bibliotecilor Americane – “Outstanding Academic Text” (text academic de excelență). Această carte e, practic, text obligatoriu pentru 22 de universități din SUA și două din Europa, acum scot ediția a doua. Cu vreo două, trei cărți în urmă, am publicat o carte total neobișnuită, al cărei titlu se percepe mai bine în engleză – “Dude, can you count?”(omule – prietene – frațică, poți număra? știi socoti?).

Este o carte umoristică, care descrie anumite puzzle care sunt bazate pe principii strict matematice, pe care cititorii le pot deprinde foarte ușor. Am scris în ea vreo 200 de glume și prezintă o descriere a numeroase faţete ale vieţii de zi cu zi, văzute prin prisma ochilor unui matematician. Poate fi citită de publicul larg, e scrisă pentru toată lumea”, a spus profesorul Constanda.

V.B.

FACT BOX:Christian Constanda, un geniu

-a absolvit Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”

-cercetător la Institutul de Matematică al României,

-doctorat în matematică la Institutul de Matematică al Academiei Române

-doctoratul de docenţă la Universitatea Strathclyde din Marea Britanie

– preşedintele Consorţiului Internaţional “Metode Integrale în Şţiinţe şi Inginerie”

-scrie peste 130 de articole ştiinţifice, anual, în reviste internaţionale de specialitate

– a publicat 22 de cărţi

-vorbeşte cursiv cinci limbi: engleză, franceză, română, italiană şi rusă.

-organizează conferinţe de specialitate în toară lumea

– a făcut şi şcoala de arte, a fost concert maestru la Orchestra Universității din Iaşi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !