Cartelul austriac, îngenuncheat

5Comentarii
Cartelul austriac, îngenuncheat
Sechestre asiguratorii în sumă de circa un milion de euro s-au instituit în cazul celei mai bănoase reţele de contrabandă cu ţigări intrate vreodată în vizorul autorităţilor bihorene.  Video

Printre cei 16 inculpaţi din dosarul 37/111/2008 înregistrat pe 7 ianuarie la Tribunalul Bihor se numără afacerişti orădeni, un patron de casă de schimb valutar din Salonta, un ziarist precum şi orădeanul Ioan Achim C., arestat preventiv luna trecută tot pentru contrabandă cu ţigări şi dare de mită.

 

 • Detalii privind dosarul
 •  

   

  Ca şi capi ai reţelei sunt indicaţi doi fraţi care au mai fost cercetaţi pentru trafic cu autoturisme furate.

  Conform rechizitoriului, fraţii Romeo şi Călin Ştefan P. au iniţiat şi constituit o grupare cu scopul de a livra în Austria mari cantităţi de ţigări netimbrate, ascunse în autotiruri sau vagoane de tren prin metoda „capac”. Centrul de comandă era casa de pe strada Piatra Craiului din Oradea, deţinută de Gheorghe P., tatăl lor. Afaceriştii recrutaţi trebuiau să facă rost de ţigări din duty-free-uri iar ca şi cărăuşi au fost căutate persoane dispuse să îşi pună firmele la bătaie în calitate de transportatori ai materialului lemnos folosit ca paravan pentru ţigări. La destinaţie se aflau beneficiari precum Ioan T., cetăţean austriac inculpat în acelaşi dosar. Suspiciunile de contrabandă au început odată cu capturarea unor transporturi masive în Borş şi Episcopia Bihor. Ieri a fost prezentat bilanţul anchetei de trei ani derulate de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea şi procurorii DIICOT Oradea.

   

  La judecată

  După finalizarea cercetărilor, anchetatorii au sesizat prin rechizitoriu Tribunalul Bihor cu privire la grupul organizat, acuzat de contrabandă cu ţigări, spălare de bani şi înşelăciune.

  „Gruparea a fost iniţiată şi coordonată de fraţii orădeni P.R.G. (35 ani) şi P.C.Ş. (33 ani), secondaţi de «locotenenţii» orădeni D.D.V. (31 ani) şi C.O. (29 ani), care preluau ordinele transmise şi se asigurau de executarea acestora. Gruparea era extrem de bine organizată, având o structură piramidală, fiecare având sarcini bine definite”, a precizat ieri comisarul şef Nicolae Stamate, şeful BCCO Oradea.

  În anul 2004, grupul organizat a efectuat zece exporturi de ţigări de contrabandă cu destinaţia Austria, din care şapte exporturi însumând 10 vagoane, au fost efectuate pe calea ferată, iar trei pe cale rutieră. Procurorii şi poliţiştii din structurile de Combatere a Marii Criminalităţii Economice Oradea au colaborat cu poliţiştii Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea, reuşind interceptarea în vămile Episcopia Bihor şi Borş a două transporturi de ţigări. Celelalte transporturi au fost interceptate de poliţiştii austrieci, anunţaţi din timp.

  Ţigările expediate pe calea ferată erau ascunse în box–paleţi cu lemne de foc, iar cele expediate pe cale rutieră erau ascunse în piese de mobilier şi cherestea.

  La percheziţia mai multor imobile din Oradea s-au găsit 62.556 de cartuşe de ţigări, importate ilegal din China sau provenite din magazine duty–free. Pe piaţa neagră din Austria, ţigările ar fi valorat peste 3 milioane de euro.

  Prejudiciul adus statului român a fost estimat de anchetatori la 34,7 miliarde de lei vechi, procurorii DIICOT şi ofiţerii BCCO Oradea dispunând sechestre şi confiscări pentru 3.000.000 lei (30 miliarde lei vechi).

  „Pentru probarea activităţii infracţionale a grupării de crimă organizată am cooperat prin mai multe comisii rogatorii cu autorităţile din Austria şi Ungaria. 11 membri ai grupului au fost cercetaţi în stare de arest preventiv, iar cinci în libertate”, mai spune comisarul şef Stamate.

  Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă pedepse între 6 luni şi 20 de ani închisoare şi confiscarea averii.

   

  Cristian Horgos  5Comentarii

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  Citiți principiile noastre de moderare aici !

  versiunea HTML a comentariilor