Cărţi de muncă scanate

Cei care nu predau cărţile de muncă în termenele stabilite sunt pasibili de amenzi.

Arhivarea electronică a carnetelor de muncă continuă. „În vederea derulării în bune condiţii a procedurii de constituire a arhivei electronice angajatorii care deţin carnete de munca ale caror date au fost prelucrate în baza de date a instituţiei noastre, sunt rugaţi să se prezinte la noi în vederea ridicării cutiilor pentru operaţiunea de predare-primire a carnetelor de muncă către casele teritoriale de pensii”, a precizat Leontin Ţîrle, directorul coordonator al casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor.

Conform normelor în vigoare, angajatorii şi persoanele fizice care posedă carnete de muncă care nu au trecut prin procedura de preluare a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizate în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 au obligativitatea completării în carnetele de muncă a tuturor înscrisurilor până la data de 1 aprilie 2001, certificarea perioadelor până la această dată, ataşarea copiei actului de identitate al titularului şi predarea carnetelor de muncă la CJP.

Obligaţii

Asiguraţii sistemului public de pensii, care nu au domiciliul sau reşedinţa în România, carnetul de muncă poate fi prezentat pentru prelucrare casei teritoriale de pensii în a căreia rază au fost asiguraţi ultima dată sau, după caz, din raza de domiciliu a persoanei desemnate de către titular. Carnetele de munca transmise prin posta caselor teritoriale de pensii trebuie insotite obligatoriu de copia actului de identitate a titularului cu codul numeric personal valabil in Romania. În cazul în care nu posedă acte de identitate româneşti, carnetele de muncă trebuiesc însoţite de copia paşaportului sau actului de identitate din ţara rezidentă.

Pentru etapa de preluare a datelor din carnetele de muncă, s-au recepţionat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2009, 10.062 carnete de muncă. Pentru etapa de scanare a carnetelor de muncă şi validarea acestora în arhiva electronică special constituită la nivelul Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, s-au recepţionat anul trecut 70.998 carnete de muncă.

Din numărul carnetelor de muncă preluate pentru etapa de scanare, s-au finalizat la sfârşitul anului 63.326.

Sancţiuni

„Conform normelor în vigoare, termenul de finalizare a preluării carnetelor de muncă în vederea preluării datelor din acestea este 30 septembrie 2010, iar de scanare şi arhivare electronică 30 noiembrie 2010”, punctat Leontin Ţîrle.

Cei care nu predau cărţile de muncă sunt pasibili de amenzi. „Nerespectarea termenelor de predare a carnetelor de muncă de către angajatori şi persoane fizice conform programării stabilite, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 la 600 lei, în cazul persoanelor fizice şi de la 1.500 la 5.000 lei, în cazul persoanelor juridice”, a spus directorul CJP Bihor.

S.Al.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !