Cartier general Hanil la Biharia

Cartier general Hanil la Biharia
BIHOR – Excelenţa sa, ambasadorul Coreei de Sud, Il Song Choi, a prezentat ieri autorităţilor din Bihor politica Samsung. Acesta a spus că, până în anul 2000, Samsung producea şi piesele de schimb pentru LCD Samsung, iar de atunci lucrează cu firme agreate, printre care şi Hanil, externalizând practic producţia de piese de schimb.

Samsung, prin reprezentanţii săi, este prezentă în cinci ţări. Şi doreşte să-şi consolideze poziţia din Bihor. Ambasadorul spune că, până acum, Hanil a pregătit 500 de angajaţi de care sunt mulţumiţi şi că intenţiile firmei sunt să angajeze 2.000 de bihoreni.

Autorităţile din Bihor s-au oferit să medieze un parteneriat cu Agenţia de Ocupare şi Formare a Forţei de Muncă, dar şi cu Inspectoratul Şcolar şi Universitatea Oradea, pentru a exista o corelare între forţa de muncă pregătită de aceste instituţii şi necesităţile investitorului coreean.

Autorităţile locale vor face demersuri pentru a asigura infrastructura necesară investiţiei Hanil, respectiv către Renel, care ar trebui să investească într-un bloc de transformare a curentului, respectiv către Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. De altfel, înainte de a veni în Bihor, ambasadorul Coreei de Sud a discutat soarta Hanil cu reprezentanţii acestui minister, dar şi cu Agenţia pentru Investiţii Străine.

Barometru pentru coreeni

Ambasadorul Coreei de Sud a afirmat că modul în care sunt sprijiniţi investitorii de la Hanil în Bihor va reprezenta un indicator şi pentru alţi oameni de afaceri din ţara sa care urmăresc atent raporturi de colaborare dintre autorităţi şi Hanil. „Am luat o hotărîre de principiu, în Consiliul local, prin care, dintr-o suprafaţă de 30 de ha, disponibilă în comună, să defalcăm 5-10 ha, atât cât ar dori Hanil, şi să o scoatem la licitaţie, aşa cum cer procedurile legale.

Cu sprijinul Prefecturii Bihor, terenul a fost trecut din proprietatea publică a comunei, în proprietatea privată”, spune primarul de Biharia, Nagy Gizela. La Cefa, reprezentanţii Hanil discută cu autorităţile locale de aproximativ patru luni. „Cei de la Hanil au solicitat într-o primă fază 40 de ha de teren, apoi 20 de ha şi ulterior 15 ha de teren. Avantajul pe care noi îl avem este că acest teren are şi utilităţi: este la şoseaua naţională, are magistrală de gaz şi electricitate”, spune primarul Ioan Sorin Roman. O altă locaţie luată în calcul de Hanil este Mădărasul. În urmă cu aproximativ trei luni, la Mădăras şi-a inaugurat proiectul de dezvoltare un alt mare investitor, CTP Invest.

Veronica Bursasiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !