Cartiere în colimator: Calugăreni

Cartiere în colimator: Calugăreni
Deva – Deşi primăria a întreprins în cartier lucrări de turnare a covorului asfaltic, locatarii cartierului Călugăreni sunt nemulţumiţi că asfaltarea nu a fost făcută peste tot. Ei spun că pe o porţiune întinsă nu a fost făcută canalizare deşi acolo s-a turnat asfalt. Cum drumul este în pantă, acolo se adună cu uşurinţă gunoaie în timpul ploilor, iar oamenii au ajuns să se teamă şi de o eventuală alunecare de teren. 

„Domnul viceprimar Florin Oancea a venit aici la noi şi a văzut exact situaţia. Chiar dacă pe stradă există canalizare, sunt câteva case care nu au. Pentru că panta e foarte înclinată, se adună gunoaiele şi se face astfel un miros pestilenţial. Nu ne-a dat nici un răspuns în acest sens”, afirmă Minodora Borca.

Iuliana Delia, o altă locatară, se întreabă „ce s-a întâmplat cu canalizarea? Până la numărul 131 e făcută, dar de acolo în sus nu s-a mai făcut nimic”. Chiar dacă drumul a fost în mare măsură asfaltat, oamenii încă sunt nemulţumiţi de modul în care acesta a fost făcut.

„Atunci când s-au apucat de asfaltat, au venit muncitorii ca la război şi mi-au pus în faţa porţii o grămadă de pietre şi acolo le-au lăsat. M-au lăsat pe mine, femeie bătrână, să le adun”, spune Minodora Borca.

Alţi locatari sunt mulţumiţi de asfaltare. „Străzile sunt bine făcute. Au turnat asfalt, dar nu până în capătul drumului. Din păcate, noua stradă a fost ridicată cam mult, nu s-au făcut rigole de scurgere, iar acum apa intră în curţile unora”, spune Viorica Vesa.

Curăţenie şi nu prea
În cea mai mare parte cartierul Călugăreni este curat. Există totuşi o zonă care „recuperează” în această privinţă. Gunoaiele sunt depozitate în partea de sus a cartierului şi sunt aduse din tot oraşul.

„Dacă ar fi o rupere de nori, ni s-ar acoperi casele de gunoaie, aşa de multe sunt. A fost aici domnul primar Mircia Munteanu şi a văzut situaţia, dar trebuie luate măsuri pentru a nu se declanşa o alunecare de teren. Gunoaiele sunt depozitate în acelaşi loc de 3-4 ani”, susţine Minodora Borca.

„În zona în care locuiesc se face curăţenie doar pe 23 august sau 1 mai cum se făcea înainte. Dar nu asta e marea mea dezamăgire, ci aceea că nu se curăţă Cimitirul Eroilor Sovietici. Morţii n-au nici o vină pentru gunoaiele din cimitir”, spune Toma Savu.

În interiorul cartierului situaţia este mult mai bună, iar oamenii nu au nemulţumiri legate de curăţenie. „Salubritatea vine de două ori pe săptămână şi ridică gunoaiele. Cartierul este curat, nu am de ce să mă plâng. Mă deranjează totuşi rromii din partea de sus a cartierului care aruncă în canalizare tot felul de lucruri, iar apoi trebuie să lucrăm după ei ca să nu se înfunde”, spune Aron Ganea.

Probleme cu rromii
Principala caracterizare făcută rromilor de locatarii cartierului Călugăreni e că aceştia sunt „beţivi, gălăgioşi şi hoţi”. Locatarii spun că până ca rromii să fie mutaţi acolo, în cartier era linişte şi curăţenie.

„Înainte ca primarul să-i mute aici, puteam lăsa noaptea uşile caselor deschise, dar de când au venit aici, în zonă lucrurile s-au schimbat în rău”, susţine Iuliana Delia. „Mi-au furat tot ce am avut în grădină. Mi-e teamă să nu vină noaptea peste mine în casă”, spune Minodora Borca.

Locuri de joacă
În cartier nu se găsesc locuri de joacă special amenajate pentru copii, iar singura soluţie pentru aceştia rămâne strada intens circulată.

„La noi în cartier, de mult există problema asta. De când mă ştiu, copiii se joacă pe stradă pentru că nu au unde să se ducă”, spune Viorica Vesa.

Strada nu e doar terenul de joacă al copiilor, ci şi locul de promenadă al caprelor. „Nemulţumirea mea e că la noi pe stradă sunt multe capre. Să dispară aceste capre pentru că mirosul venit de la ele este de nesuportat”, afirmă Aron Ganea.

Focar de infecţie.
Locatarii cartierului Călugăreni spun că în partea de sus se află un adevărat focar de infecţie în curtea unui vecin de-al lor.

„De zece ani durează situaţia asta. Omul a fost avertizat să-şi facă fosă septică, dar a trecut deja un an de la expirarea avertismentului. Zona aceea e un pericol pentru populaţie. Nu poţi trece pe acolo din cauza mirosului. Se simte un miros greu acum iarna, vara e groaznic. Personal nu mai pot suporta situaţia asta”, spune Aron Ganea unul din locuitorii din cartier.

La cămin, până în aprilie.
Locatarii fostelor cămine miniere din cartierul Călugăreni au un viitor incert în ceea ce priveşte rămânerea lor în aceste locuinţe. Noul patron al imobilelor nu i-a forţat să plece de acolo, dar primăria a achiziţionat special pentru ei un alt imobil situat în cartierul Nicolae Grigorescu.

„Am căzut de acord cu proprietarul să-i lase să mai locuiască acolo până în luna aprilie a anului următor. Am alocat un buget de 7 miliarde de lei vechi pentru a achiziţiona un alt imobil în cartierul N. Grigorescu. Din aprilie o să-i mutăm acolo şi până atunci îl vom amenaja”, a declarat viceprimarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Iluminatul public.
Planul primăriei de a instala câte un bec pe fiecare stâlp a fost îndeplinit în cartierul Călugăreni. Cu mici excepţii, iluminatul public nu mai este o problemă, de acest aspect locatarii fiind mulţumiţi.

Siguranţa publică
Dintre toate cartierele municipiului Deva, se pare că zona cartierului Călugăreni este cea mai liniştită.

„Din punctul de vedere al stării infracţionale cartierul Călugăreni nu ridică nici un fel de probleme poliţiştilor. Cartierul este liniştit şi este locul în care nu s-au înregistrat nici un fel de fapte penale în ultima perioadă de timp. Poliţia concentrează în această zonă misiuni de patrulare atât ziua cât şi noaptea. Poliţiştii compartimentului de proximitate efectuează în cartier activităţi de consiliere antivictimală a persoanelor vulnerabile. Persoanele în vârstă sau care locuiesc singure sunt consiliate împotriva furturilor în mod special”, a declarat subinspectorul Bogdan Niţu, purtător de cuvânt la Inspectoratului de Poliţie al judeţului Hunedoara.

„Am făcut tot ce am promis”

Viceprimarul spune că nu a rămas nimic nerezolvat în cartier din ce şi-a propus să facă.

Prezent cu ceva timp în urmă în cartier pentru a vedea de la faţa locului problemele cu care se confruntă locatarii, viceprimarul Florin Oancea spune că din tot ce le-a promis atunci el s-a ţinut de cuvânt.

„Într-adevăr, am fost acolo, am văzut situaţia de pe stradă şi am discutat cu locatarii. Dar din tot ce le-am promis atunci nu a rămas nimic din ce nu am făcut. Anul trecut am terminat cu turnarea covorului asfaltic şi a rămas ca o porţiune de drum să fie doar plombată. Partea care a rămas neasfaltată nu mai e prinsă în buget”.
Florin Oancea explică de ce nu la toate casele există canalizare spunând că strada va fi în totalitate terminată abia la anul.

„Am făcut canalizarea care trebuia, dar apoi am mai mers cu covor asfaltic încă 200 de metri. Numai în 2007 finalizăm toată strada”. Referitor la situaţia rromilor din cartier, viceprimarul spune că deocamdată nu are unde să-i mute. „Deocamdată acolo rămân. Situaţia este destul de delicată pentru că dacă i-am comasa pe toţi ar spune apoi că vrem să-i băgăm în ghetouri. La fel, situaţia lor va fi luată în considerare tot în 2007”, a spus Florin Oancea.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase