Cartiere “în colimator”: Micro 6 Hunedoara

Cartiere “în colimator”: Micro 6 Hunedoara
Hunedoara – Dincolo de toate problemele de infrastructură cu care se confruntă cartierul Micro 6 din municipiul Hunedoara, una este, în opinia cetăţenilor, de o importanţă capitală. Lipsa curăţeniei reprezintă o problemă pe care locatarii o cer rezolvată cât mai repede. 

Hârtii aruncate neglijent pe stradă şi lângă marginea drumului, câini care scotocesc prin grămezile de gunoaie neridicate cu lunile şi trotuarele pline de gropi care s-au umplut cu mizerie creează cetăţenilor impresia că locuiesc în cel mai murdar cartier din Hunedoara.

Dacă unii consideră primăria principalul vinovat pentru situaţia în care se află cartierul lor, alţii dau vina pe ei înşişi pentru lipsa de responsabilitate şi de educaţie civică de care fiecare cetăţean ar terbui să dea dovadă.

Cetăţenii mai sunt deranjaţi de starea străzilor şi de situaţia câinilor vagabonzi care „colindă” prin tomberoanele şi benele rămase neridicate. La toate aceste nemulţumiri, personalul primăriei afirmă că realitatea nu este chiar aşa de rea precum o prezintă cetăţenii.

Din cauza unor probleme financiare, autorităţile care se ocupă de problema curăţeniei au fost nevoite să facă reduceri consistente ale suprafeţelor ce trebuiesc curăţate în Micro 6. Totuşi, pe fiecare stradă se face curăţenie o dată pe săptămână.

Bloc fără apă
Pentru unii cetăţeni problemele de infrastructură ale cartierului Micro 6 au ajuns în plan secund. Prioritar pentru ei este să li se dea drumul apei la robinet.

„Nu avem apă de aproape o săptămână. Ni s-a promis că problema din blocul E va fi rezolvată cât de curând, dar văd că nu se grăbeşte nimeni. Rugăm lucrătorii de la reţea să fie puţin mai activi. Suntem 40 de familii în situaţia de a nu avea apă la robinete. Suntem nevoiţi să aducem apă cu bidoanele de la vecini”, spune Nicolae Chiriţoiu.

„Despre curăţenie nici nu ar mai trebui să discutăm pentru că nu se face nimic la acest capitol. Dincolo de toate problemele existente aici, curăţenie ar trebui să se facă în primul rând”, susţine Cornelia Smoală, o locatară din cartier.

„Sunt gunoaie atât de multe că nu poţi trece strada de ele. Pe strada Batizului locuiesc mulţi rromi care nu se gândesc prea mult să păstreze curăţenia. Eu cred că ar fi mult mai bine ca primarul să treacă pe la noi prin cartier şi să se lămurească singur cât e de curat aici”, e de părere Nicolae Chiriţoiu, un alt locatar. Unii cetăţeni consideră că principalii vinovaţi pentru murdăria în care locuiesc sunt ei înşişi.

„Se mai pune problema curăţeniei la noi în cartier? În primul rând oamenii ar trebui să ţină curat, însă se pare că pe aici cetăţenii nu sunt suficient de educaţi în această privinţă. Deşi se mătură aproape în fiecare dimineaţă, nu se vede nici o îmbunătăţire şi pot spune că Micro 6 e un cartier murdar”, spune Delia S.

Alţi cetăţeni îi găsesc vinovaţi pentru mizeria unde locuiesc pe cei care se ocupă de colectarea şi transportul gunoiului din tomberoane. Ei afirmă că deşi li s-a spus să lase gunoiul într-un anumit loc pentru că va fi ridicat, acest lucru nu s-a întâmplat.

„Stă gunoiul lângă tomberoane de astă-vară şi tot nu s-a ridicat. Am cosit lângă bloc şi mi-au spus să duc resturile vegetale lângă stradă pentru că vor fi luate de acolo. Le-am lăsat şi lângă tomberoane şi tot nu s-au atins de el”, susţine Nicolae Chiriţoiu. Întrucât zona în care locuiesc e foarte murdară, unii locatari din partea de nord a cartierului Micro 6 se simt marginalizaţi.

„Curăţenie ar trebui să se facă prima dată. Cel puţin în partea de nord a cartierului în care locuiesc e un adevărat focar de infecţie. Nu-mi convine că suntem marginalizaţi doar pentru că locuim la capătul cartierului, vrem să fie măturat şi la noi. Din păcate aici sunt unii oameni care preferă să arunce gunoiul în spatele blocului decât în benă”, afirmă Emerik Mezei.

Câinii caută prin gunoaie
Pe lângă faptul că locuiesc într-un cartier murdar, locatarii se văd nevoiţi să se ferească de câinii vagabonzi care se adună în haite pe lângă tomberoane în căutarea unei eventuale hrane.
Cetăţenii afirmă că au ajuns să se teamă să mai meargă să-şi depoziteze gunoiul menajer.

„Când mergi cu gunoiul, sar pe tine 7-8 câini. Nu mai poţi umbla noaptea de ei de teamă că te-ar putea muşca. Îmi e frică să-mi trimit copilul singur să cumpere ceva de la magazin pentru că până ajunge acolo trece pe lângă o mulţime de câini”, spune Ilie Drăgan.

Nici trotuarele nu scapă de analiza locatarilor care sunt total nemulţumiţi de calitatea acestora. „Trotuarele sunt atât de rele încât nu găsesc cuvinte să le descriu. Eu am fost la primărie să întreb dacă se face ceva în această privinţă şi mi s-a răspuns că nu sunt bani”, afirmă Cornelia Smoală.

Unul dintre cetăţeni a ţinut să transmită primarului o rugăminte. „Rog primarul să vină să ne viziteze şi pe noi pentru că sunt multe probleme de rezolvat aici, în cartier, nu să stea toată ziua cu ţigara în gură”, a spus Nicolae Chiriţoiu.

Răspunsul autorităţilor

Autorităţile explică de ce există zone în cartier unde anumite gunoaie nu sunt ridicate.

„Societatea de Salubritate ridică gunoiul în fiecare zi. O cauză pentru care anumitor locatari nu li se ridică gunoiul este că aceştia nu şi-au plătit facturile. Cetăţenii fac tot felul de plângeri către noi şi din acestea am ajuns la concluzia că sunt mulţi care nu ştiu pentru ce dau banii. Gunoiul menajer nu este totuna cu gunoiul vegetal pentru care se percepe un alt tarif. Dacă au nemulţumiri, eu le recomand cetăţenilor să facă o sesizare către Salubritate şi dacă putem, noi o să-i ajutăm să-şi rezolve problemele. Chiar o să trec prin zonă să văd care este situaţia”, a spus Vasile Tripşa, responsabil cu serviciul de salubritate din zona cartierului Micro 6.

În ceea ce priveşte curăţenia, autorităţile afirmă că zona este permanent curăţată dar locatarii nu o păstrează. „Micro 6 e o zonă dificilă care trebuie curăţată des pentru că acolo curăţenia nu se păstrează aproape deloc. Oamenii mei mi-au spus că la două ore după ce au curăţat anumite zone din cartier s-a făcut mizerie la loc. Cetăţenii nu păstrează curăţenia, iar acest lucru ne îngreunează şi nouă munca. Vreau să mai precizez că responsabilitatea gunoaielor dintre blocuri revine asociaţiilor de locatari”, a menţionat Carmen Hărău, director general al firmei Pro Serv.

Referitor la faptul că locatarii se simt ignoraţi de primărie, autorităţile afirmă că aceştia sunt nerecunoscători.

„Eu nu pot fi de acord cu afirmaţia lor. Cetăţenii au uitat de reabilitarea blocului L1, de asfaltarea străzii Ştrandului sau de construirea blocului tip „chibrituri” din zona Stufid-Bodaga unde anumiţi cetăţeni erau găzduiţi în cocioabe insalubre. Toate aceste lucruri s-au făcut pe cheltuiala primăriei”, afirmă Mircea Diaconu, purtător de cuvânt în cadrul primăriei.

Siguranţă publică

Furtul de fier vechi este infracţiunea cea mai des întâlnită în cartierul Micro 6.

„Carteirul numără 8000 de locuitori care au în general probleme economice şi sociale. Din această cauză şi în special pentru că cetăţenii nu au un loc de muncă, aici predomină sustragerile de fier vechi. Sunt foarte dese infracţiunile de lovire şi scandalurile din localurile publice generate de consumul excesiv de alcool. De asemenea, se înregistrează în cartier un număr îngrijorător de mare al copiilor care abandonează şcoala pentru că aceştia nu văd o finalitate în învăţământ. Zona cartierului Micro 6 este mereu monitorizată de mai multe patrule de poliţie care cutreieră cartierul atât ziua cât şi noaptea”, a declarat subinspectorul Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase