Cartiere “în colimator”: Micro 7 Hunedoara

Cartiere “în colimator”: Micro 7 Hunedoara
Hunedoara – Seria cartierelor murdare din Hunedoara continuă în această săptămână cu Micro 7. Deşi aici situaţia în materie de curăţenie este mult mai bună decât în Micro 5 şi Micro 6, cetăţenii îşi fac cunoscute nemulţumirile cu aceeaşi ardoare. 

„Ce curăţenie? Nici nu ştiu de când nu s-a mai măturat pe aici. Am ajuns eu pensionară să adun hârtiile din zona verde”, se plânge Alexandrina Marcu, o locatară din cartier.

„Lângă blocul 31 gunoiul urcă până la etajul 1. Cei de la Salubritate se ţineau de treabă, acum văd că au lăsat-o mai moale”, spune Virgil Popescu.

Unii locatari afirmă că există cetăţeni care aruncă gunoiul menajer oriunde, numai în locurile special amenajate nu.

„Oamenii aruncă gunoiul pe unde se nimereşte. E prea multă mizerie în cartier”, crede Constantin Amurăriţă. „Cetăţenii aruncă gunoiul pe unde pot. Ne-a spus primarul că dacă vedem pe cineva care aruncă gunoaie unde nu trebuie, să dăm telefon la primărie ca să le dea amendă. Eu nu cunosc pe nimeni care să fi fost penalizat pentru asta. În schimb, gunoaie sunt peste tot”, susţine Georgeta Muntean.

Gunoaie şi câini vagabonzi
Cetăţenii cartierului Micro 7 au ajuns la concluzia că numărul de câini comunitari este mare peste tot în oraş nu doar în cartierul lor. Ei afirmă că acolo unde sunt multe gunoaie se adună şi mulţi câini care caută hrană.

„La noi e multă mizerie, iar acolo unde sunt gunoaie sunt şi câini. Mie nu îmi e teamă că m-ar ataca pentru că la bătrâneţea mea nu prea umblu pe străzi”, afirmă Constantin Amurăriţă. Alţii însă se feresc de patrupedele pe care le consideră periculoase. „Sunt destui câini pe Strada Trandafirilor. Acum îmi este frică de ei pentru că am văzut cum au sărit la doi oameni să-i muşte. Înainte parcă nu erau aşa de mulţi. Acum umblă câte zece într-o haită”, spune Georgeta Muntean.

Copaci în loc de trotuare
Locatarii cartierului afirmă că primăria a uitat să repare trotuarele din cartier, dar în schimb s-a ocupat de un lucru inutil.

„Bineînţeles că nu ne-au făcut trotuarele, dar ne-au plantat copaci. Păi, nouă copaci ne trebuie? Străzile s-au mai peticit, dar trotuarele sunt groaznice”, afirmă Alexandrina Marcu.

Cetăţenii din Micro 7 nu sunt mulţumiţi de activitatea primăriei şi consideră că primarul nu face mai nimic pentru ei. „Cartierul e mărginaş şi primarul nu ne prea ia în seamă, dar impozite plătim”, spune Mărioara Herinean.

„Nu se face nimic în Micro 7. Se vede ceva? Un trotuar bun nu avem şi noi. Pică blocurile peste noi, dar nici că le pasă. Plătim impozite până nu mai putem, dar străzile şi trotuarele rămân la fel de proaste. Pe strada unde locuieşte domnul viceprimar Jitian s-a asfaltat de trei ori până acum, acolo e lux. La noi nu vin, parcă suntem ciumaţi”, susţine Alexandrina Marcu. Unii locatari afirmă că nu şi-au spus nemulţumirile primarului pentru că oricum nu se face nimic. „Nu am ajuns pe la primar, dar nici el nu a ajuns pe la noi în cartier. În schimb, aşteptăm majorarea impozitului”, a spus Constantin Amurăriţă.

Grădina zoologică din Hunedoara poate găzdui până la 40 de câini vagabonzi.

Câinii vagabonzi „culeşi” de prin cartierele Hunedoarei sunt duşi în incinta grădinii zoologice, acolo unde sunt construite cuşti speciale pentru ei.

Timp de 14 zile câinii stau în aceste stabilimente până când cineva îi va revendica sau adopta. Dacă acest lucru nu se întâmplă, câinii vor fi sterilizaţi sau eutanasiaţi. Cetăţenii care îşi revendică patrupedele trebuie să plătească o taxă de 30 de lei la care se adaugă 3 lei pentru fiecare zi în care câinele a stat acolo.

Hrana este asigurată pentru toţi câinii. „Se cumpără de la Mintia resturi de pui, capete, gheare, pâine sau deşeuri de pâine. Până acum şase săptămâni primeam produsele expirate de la supermarket-uri, dar a venit un ordin de la Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară care impune ca aceste alimente să fie incinerate. Pe zi hrana pentru un câine ne costă doi lei”, afirmă Ciprian Hodor, administratorul grădinii zoologice.

Eliberaţi în oraş
Toate patrupedele aflate în stabiliment sunt supravegheate sanitar-veterinar. Câinii care sunt castraţi vor fi eliberaţi în oraş nu înainte de a li se prinde de ureche un crotaliu, un semn de identificare de culoare verde.

„După castrare câinii sunt trimişi înapoi în oraş. Câinii care sunt bolnavi în momentul în care ajung la noi sunt eutanasiaţi pe loc. Cu toate acestea până la sfârşitul anului nu se vor mai face nici un fel de eutanasieri”, spune Ciprian Hodor, care a mai ţinut să precizeze că pe viitor perioada de „găzduire” a câinilor comunitari va fi diminuată de la 14 zile, la şapte.

În cartierul Micro 7 locatarii nu se simt în siguranţă din cauza unui… copac. Pe Strada Pinilor, o salcie bătrână şi uscată stă să cadă, iar cetăţenii roagă primăria să vină să o taie. „Ar fi foarte bine dacă salcia ar fi tăiată. S-a uscat, iar când bate vântul tare se poate rupe în orice moment. Până la urmă va fi scoasă de acolo, dar numai după ce va cădea pe cineva”, crede Alexandrina Marcu. Primarul afirmă că nu toţi copacii pot fi tăiaţi după cum îşi doresc cetăţenii.

„Locatarii trebuie să facă o cerere la primărie pe care noi o vom trimite mai departe la direcţia tehnică. Ei analizează dacă se justifică tăierea acelui copac sau dacă e cuprins în planul de tăieri şi abia apoi acel copac va fi tăiat”, a spus primarul Nicolae Schiau.

Siguranţa publică

La fel ca în Micro 6, infracţionalitatea care predomină în cartierul Micro 7 este furtul de fier vechi.

„Cartierul Micro 7 are 5000 de locuitori. Din cauza problemelor sociale şi economice cu care se confruntă locatarii, aici au loc dese furturi de fier vechi. De asemenea, în zonă se înregistrează frecvente scandaluri familiale, dar cu efect redus. La şcoala numărul 9, singura din cartier, se înregistrează foarte multe cazuri de absenteism şi abandon şcolar. Zona este permanent asigurată de patrule ale poliţiei atât ziua cât şi noaptea. Pentru fiecare cartier există câte un poliţist de proximitate care consiliază persoanele în vârstă pentru a se feri de pericole”, a declarat subinspectorul Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ.


Primarul Hunedoarei crede că în raport cu educaţia cetăţenilor se păstrează şi curăţenia.

Primăria afirmă că faţă de cartierul Micro 5, în Micro 7 cetăţenii sunt mai înţelegători şi că ei sunt singurii care pot păstra curăţenia în zona în care locuiesc.

„Dimineaţa se face curăţenie şi până seara mizeria revine la loc. Până nu o să ne învăţăm să păstrăm curăţenia şi până nu o să fim mai educaţi, cartierul Micro 7 va fi tot murdar. Sunt cetăţeni care stau cu gunoiul în faţa scării şi nu îl adună. Primăria nu poate face totul, trebuie să-şi dea şi ei silinţa să nu mai arunce gunoiul în zone nepermise”, spune primarul Hunedoarei, Nicolae Schiau.

Primarul comentează şi situaţia blocului 31 din cartier. „Blocul acela este un bloc turn. Când tubulatura pe unde se aruncă gunoiul se blochează acolo va fi mereu mizerie. O să ducem containere acolo, dar cetăţenii trebuie să înţeleagă că trebuie să coboare să pună gunoiul în tomberon şi să nu-l mai arunce de sus”.

Nicolae Schiau recunoaşte că Micro 7 nu este un cartier curat, dar acolo lucrurile se mişcă înspre bine. „Nu spun că Micro 7 este curat, dar s-au făcut paşi importanţi în această privinţă. Am găsit acolo cetăţeni care au dat dovadă de mai multă înţelegere decât cei din Micro 5, iar situaţia se va îndrepta curând”. Primarul a afirmat că nu doar Micro 7 se confruntă cu starea proastă a trotuarelor ci şi alte cartiere.

„La trotuare mai este de reparat şi în Micro 1 şi 2. Am lucrat în acest an la asfaltări atât cât ne-a permis bugetul, dar vom repara trotuarele şi anul viitor”.

Situaţia câinilor vagabonzi este mereu în atenţia primăriei. „Sunt mulţi câini în oraş, dar încercăm să-i gestionăm în conformitate cu prevederile legale. Legea este destul de proastă. Nu s-a ţinut cont de faptul că noi suntem departe de faza în care europenii aveau o astfel de lege. Faţă de alte oraşe, noi avem un adăpost pentru câinii comunitari în incinta Grădinii Zoologice care poate adăposti până la 40 de câini”, a mai spus primarul Nicolae Schiau.

Călin Bicăzan

0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase