Cartiere “în colimator”: O.M. Hunedoara

Cartiere “în colimator”: O.M. Hunedoara
Hunedoara – Considerat a fi unul dintre cele mai vechi cartiere din Hunedoara alături de Chizid, cartierul Oraşul Muncitoresc nu duce lipsă de probleme. Principala nemulţumire pe care o ridică cetăţenii este lipsa curăţeniei din anumite zone ale cartierului. 

Acuzând că „domnul primar ne-a distrus toate părculeţele”, locatarii cartierului O.M. îşi exprimă nemulţumirea referitoare la faptul că zonele verzi dispar încet-încet din cartier. Cu toate acestea primăria afirmă că O.M. este cartierul cu cele mai multe zone verzi din municipiu.

„Singura lucrare unde s-a din zona verde este în parcul Corvin, acolo unde Consiliul Local a alocat, pe strada Turnătorului, o parcelă pe care se construieşte o pizzerie. CL a pus condiţia ca firma care construieşte acea pizzerie să se ocupe şi de amenajarea terenului. Locurile de joacă vor fi refăcute complet, iar pe lângă cei 25 de pomi de acolo se vor mai planta încă 50”, a spus Mircea Diaconu, purtătorul de cuvânt al primăriei.

O altă problemă pe care locatarii din O.M. o reclamă este legată de chioşcurile construite între blocuri. Ei afirmă că noaptea cetăţenii care servesc de acolo băuturi alcoolice fac gălăgie deranjându-i pe cei care dorm. „Să dispară chioşcurile dintre blocuri. Stau unii şi beau până dimineaţa la patru şi nu te poţi odihni noaptea de zgomot. Intrăm în Uniunea Europeană cu astfel de chioşcuri?”, se întreabă Virgil Bârsan.

Purtătorul de cuvânt al primăriei, Mircea Diaconu, afirmă că „la nici un chioşc nu există loc amenajat pentru consumarea băuturilor alcoolice. Nu există măsuţe pentru consum. Omul poate să-şi consume produsul chiar acolo, nu e nimic rău în asta, dar să nu mai facă gălăgie”.

Lipsa curăţeniei din anumite locuri şi câinii comunitari sunt două puncte critice în cartier.

„E mult gunoi în cartier şi nu ştiu de ce nu-l ridică. Chiar acum am văzut că a trecut maşina de la Salubritate pe Bulevardul 1848, dar nu a intrat şi pe la noi, la blocul 6. Eu mi-am plătit toate datoriile, dar asta nu înseamnă că mi s-a şi luat gunoiul”, spune cu supărare Tania Stelian, o locatară din cartier.

„În general în O.M. e bine, dar sunt prea multe gunoaie neridicate. Au venit în ajunul Crăciunului să ia gunoiul, dar de atunci nu i-am mai văzut pe aici, pe strada Mărţişorului”, afirmă şi Eugenia Petre.

„Până înainte de sărbători nu au ridicat gunoiul de două săptămâni. Acuma mă aştept să stau iar cu gunoiul neridicat o bună perioadă de timp. Să nu mai vorbesc de locurile de unde nu s-a luat gunoiul cu lunile. Undeva în spatele blocurilor de lângă Bulevardul 1848 e un adevărat focar de infecţie”, susţine Virgil Bârsan.

Lipsa curăţeniei din parcuri e şi ea luată în vizor de locatari. „Am fost nevoit să fac personal curăţenie în parcul din faţa blocului dinspre Piaţa Eliberării. Păi, noi locataii trebuie să ne ocupăm de asta? N-am văzut pe nimeni de la primărie pe aici. Poate au treabă la birou”, spune Iancu Victor.

Câinii, veşnica problemă
În cartier se pare că oamenii şi-au pierdut răbdarea să mai audă că încă se ridică problema câinilor vagabonzi şi cer rezolvarea ei cât mai repede.

„Să se termine odată cu câinii ăştia comunitari că ne-au distrus de tot. Sunt o grămadă. Avem aici atâţia câini că ar putea să mănânce domnul primar 50 de ani din ei. Dacă aş avea o puşcă pe toţi i-aş împuşca”, susţine Ioan Covaci. „De câini vagabonzi nu ducem lipsă. Avem destui, umblă câte 20-30 într-o haită. Nu poţi intra printre ei pentru că sunt periculoşi şi te muşcă”, spune Iancu Victor.

Pro şi contra primar
Locatarii cartierului O.M. au păreri diferite cu privire la primarul municipiului. Dacă unii îl văd ca pe un inamic public, alţii afirmă că de când Hunedoara este sub actuala conducere oamenii o duc mult mai bine.

„Domnul primar nu prea ne vizitează aici în cartier să vadă ce probleme avem. Dacă stă toată ziua la birou nu are de unde să ştie ce trebuie rezolvat în Hunedoara”, spune Iancu Victor, contrat de Eugenia Petre care afirmă că „în cartier mai sunt unii care nu ştiu ce vorbesc. Avem iluminat public, se mătură şi e curăţenie. E o prostie să spui că primarul nu face nimic”.

„Mai bine ca şi cu primarul ăsta nu s-a dus niciodată. Mai sunt unele mici probleme legate de curăţenie, dar să fim sinceri şi să spunem că niciodată nu a fost cu adevărat curat aici. Mai sunt şi câini vagabonzi, dar dincolo de unele mici nemulţumiri, în cartier e bine”, afirmă Petrică Covătaru, preşedintele asociaţiei numărul 10 din O.M.

Primăria afirmă că nu este posibil ca în anumite zone din cartier gunoiul să nu se ridice.

Ridicarea gunoiului nu constituie o problemă din punctul de vedere al primăriei. Posibilitatea ca oamenii să aibă restanţe la factura gunoiului este înlăturată în totalitate.

„Este imposibil ca personalul de la Salubritate să treacă prin anumite zone din oraş şi să nu ridice gunoiul. Este posibil să nu fi intrat imediat la blocul unde doamna se plângea că a fost ocolită, dar până la urmă au ajuns şi acolo. Nu există restanţe la plata facturii în cartier. Locatarii din O.M. sunt hundoreni vechi care îşi plătesc taxele. Salubritatea s-a confruntat cu nişte probleme la maşină, aşa se explică întârzierea cu care au fost golite tomberoanele din cartier”, explică Mircea Diaconu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara.

Referitor la câinii comunitari, Mircea Diaconu spune că în curând va începe acţiunea de colectare a patrupedelor. „Sunt într-adevăr mulţi câini, în special în zona PCR. Domnul primar a hotărât ca în preajma sărbătorilor să nu mai fie eutanasiat nici un câine, din acest motiv, în ultima perioadă, câinii nu au mai fost adunaţi de pe străzi”. Nemulţumirile locatarilor din O.M. la adresa primarului sunt comentate de purtătorul de cuvânt.

„Niciodată n-or să spună toţi că primarul nostru e cel mai bun din Europa. Orice ai face nu poţi mulţumi un oraş întreg. Întotdeauna se vor găsi nemulţumiţi”, încheie Mircea Diaconu.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !