Cartoful, „rege” la Şinteu

Cartoful, „rege” la Şinteu
„Pâinea slovacului este cartoful”. În virtutea acestei axiome specifice comunitatii lor, slovacii din Sinteu au dedicat legumei-rege, cartoful, doua zile speciale în fiecare toamna. „Sarbatoarea cartofului” a ajuns la cea de-a zecea editie în acest an.  Cartoful, 'rege' la Sinteu 16.10.2005 I

În urma studiilor specialistilor Centrului de Consultanta Agricola din ultimii trei ani, precum si a datelor statistice, Sinteul va fi declarata microregiune de cultura a cartofului. Aceasta în urma compararii productiilor cu o zona reprezentativa de cultura a cartofului, Brasovul. Productiile obtinute sunt de 36.000 kg/ha, dar specialistii sustin ca potentialul este de peste 60.000 kg cartofi/ha, în conditii de irigatii. 70% din suprafata agricola a Sinteului este cultivata cu aproximativ 30 de soiuri de cartofi. Specialistii încearca sa încurajeze cultivarea soiurilor autohtone. Premiul ambasadorului


Principalul punct de atractie la „Balul cartofului” este întrecerea cartofilor. Concursul se desfasoara pe trei categorii: cel mai mare si mai greu cartof, cel mai interesant cartof ca forma si cel mai sanatos cartof. Concursul de sâmbata a stârnit multa pasiune si ambitii. Pentru ca a câstigat trei ani consecutiv premiul pentru cel mai mare cartof, cu exemplare de peste un kilogram, un localnic spune ca anul acesta nu mai concureaza, pentru a înlatura suspiciunile ca e abonat la premii. Cartoful câstigator din acest an este mai modest.

El a depasit doar 800 de grame. Câstigatorul a fost rasplatit cu 500.000 de lei vechi. Mult râvnit si traditional deja este premiul ambasadorului pentru cel mai armonios, frumos si economicos cartof. Premiul a constat într-o vaza de cristal. Notarul Constantin Curea a tinut sa dea un premiu cartofului-inima. Premiati au fost si cartoful-iepure, si cartoful-pasare. Nu a lipsit nici un premiu pentru cel mai mic cartof, care de-abia a depasit marimea unei afine.

Tocna si podelesniak


Dupa concurs, femeile fac placinte traditionale cu cartofi, numite „tocna”, iar dupa bal slovacii manânca „podlesniak”. Ieri seara a avut loc cea de-a zecea editie a „Balului cartofului”, de la începutul festivalului, în 1996. „Cartoful, bun sau rau, este ca un copil… De aceea e si respectat, pentru ca reprezinta un aliment foarte variat: este bun si fiert, si copt, si prajit, si nu cred ca s-ar putea concepe o bucatarie fara cartofi”, spune primarul comunei Sinteu, Augustin Albert.


În luna octombrie a fiecarui an, satenii se înscriu la „Balul cartofului”. Anul acesta, la sarbatoarea etnicilor slovaci din Bihor a participat si Excelenta Sa domnul Ján Soth, ambasadorul Slovaciei în România. „Când oamenii se aduna si sarbatoresc, asta înseamna comunicare. Asta fac cartofii la Sinteu, comunica zilnic cu slovacii, iar acestia sunt bucurosi sa împartaseasca si altora bucuria lor”, spune ambasadorul.


Dupa ce concursul se încheie, femeile pregatesc placinte traditionale cu cartofi, numite „tocna”, care se coc în cuptor, din cartofi rasi, cu putina faina si apoi sunt unse cu unt. Câstigatorii concursului cartofilor sunt modele pentru ceilalti cultivatori, sfaturile lor fiind ascultate tot anul.

Bursasiu Veronica