Casa Darvas din Oradea, prinsă în jocuri politice

1Comentariu
Casa Darvas din Oradea, prinsă în jocuri politice
PDL şi PSD au blocat o Hotărâre prin care CJ şi-ar fi exprimat dezinteresul pentru imobilul de pe strada Vulcan.

Discuţii după discuţii vineri, în plenul Consiliului Judeţean, pe o temă ce aparent nu părea să ridice probleme. Executivul le propunea consilierilor judeţeni să voteze neexercitarea dreptului de preempţiune la vânzarea Casei DarvasLa Roche, situată pe strada Iosif Vulcan nr. 11. Primăria Oradea, prin intermediul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO), e cea care încearcă să vândă acest imobil, pentru 408.200 euro. Legea obligă PMO să ofere acest imobil cu prioritate Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DJCCPN) şi CJ Bihor şi abia apoi să-l tranzacţioneze pe piaţă.
Cum DJCCPN îşi declinase intenţiile de a achiziţiona imobilul, vineri era rândul Consiliului Judeţean Bihor să scoată o Hotărâre prin care să dispună că nu-i interesează imobilul, cu tot cu terenul aferent.

Iată însă că nu a fost deloc aşa. Aceasta pentru PDL şi PSD au avut obiecţii. Liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu, a susţinut că proprietatea e a Statului Român şi e doar în administrarea AIO. Astfel, a afirmat Avrigeanu, Casa Darvas – La Roche nu poate fi înstrăinată de către AIO! Pe cale de consecinţă, Avrigeanu a făcut o altă propunere. Iat-o: „Să facem o adresă Ministerului Culturii pentru ca această clădire să treacă din administrarea Primăriei în administrarea Consiliului Judeţean!”. Pesediştii s-au raliat punctului de vedere formulat de Avrigeanu. Astfel, proiectul de Hotărâre a intrat în impas.
Preşedintele Ţîrle a intervenit, cerând să se treacă la alte puncte de pe ordinea de zi, pentru a se reveni asupra problemei la finele şedinţei.

Explicaţii degeaba

Între timp, personalul de specialitate al CJ Bihor a venit cu precizări cu privire la Casa Darvas – La Roche. Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, le-a explicat aleşilor judeţeni că, în ciuda faptului că la Cadastru Casa e trecută pe Statul Român şi ca administrator figurează municipalitatea, în realitate municipalitatea e, în acelaşi timp, şi proprietar, iar AIO administrează. De altfel, a arătat Soltănel, Ministerul Finanţelor şi-a dat deja acordul pentru ca municipalitatea orădeană să vândă Casa.

Teza secretarului Soltănel a fost susţinută de consilierul judeţean Szabo Odon, care a ţinut să le spună tuturor că o sumedenie de autorităţi locale au în proprietate drumuri, aşa cum şi CJ are drumurile judeţene, însă nu s-au întăbulat pe ele. Asemenea situaţii se întâlnesc şi în cazul şcolilor. „Aceasta nu înseamnă însă că nu sunt în proprietatea Consiliului Judeţean sau a primăriilor”, a precizat Szabo.

Explicaţiile lui Szabo şi Soltănel nu au fost de natură să-i convingă pe consilierii PDL şi PSD, care şi-au păstrat punctul de vedere. Cum era nevoie de o majoritate de două treimi pentru ca Hotărârea să treacă, împotrivirea celor două partide a lăsat problema în coadă de peşte, neputând fi luată nici o decizie…

CĂLIN CORPAŞ

Încercarea lui Szabo Odon

 

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor