Casa de Sănătate îşi bate joc de dinţii noştri

Casa de Sănătate îşi bate joc de dinţii noştri
Deva – Sumele alocate de Casa de Sănătate Hunedoara medicilor stomatologi pentru anul 2007 se ridică la doar 80.000 lei. Aceasta înseamnă că fiecare pacient aflat pe listele celor 77 de medici care au contract cu Casa poate să îşi trateze anual un dinte, însă nici acesta complet.

„Nemulţumirea nu este doar a pacienţilor, care se vor vedea în situaţia că nu-şi pot trata problemele stomatologice, ci şi a medicilor, care nu pot să-şi achiziţioneze un minimum de materiale pentru realizarea actului medical în condiţii decente sau chiar să-şi plătească asistenta şi utilităţile. Pacientul nu cunoaşte situaţia şi va fi nevoit să plătească pentru tratament chiar dacă el ştie că şi-a achizat contribuţia la asigurările de sănătate”, declară dr. Rodica Tuhuţ, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor Hunedoara.

Nemulţumiţi de faptul că Ministerul Sănătăţii a alocat sume foarte mici pentru pacienţii asiguraţi în tratamentele stomatologice, Colegiul Medicilor Stomatologi Hunedoara va trimite un memoriu la Bucureşti.

„Ministerul trebuie să ştie de nemulţumirea noastră. Pentru a realiza un act medical de calitate am fi obligaţi să punem pacienţii pe liste de aşteptare prelungite la nesfârşit. Cu banii alocaţi unui singur pacient putem să asigurăm un control profilactic sau o plombă provizorie. Totul s-a scumpit în ultimii ani, iar bugetul nostru a rămas la fel. Casa nu acceptă preţurile reale pentru un tratament stomatologic. Poate că ar fi mai bine dacă pacienţii nu ar mai plăti asigurări de sănătate şi la cabinet ar plăti ce i se lucrează indiferent de grupa de vârstă”, susţine dr. Rodica Tuhuţ, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi Hunedoara.

Între serviciile medicale compensate pe care le suportă Casa de Sănătate se numără extracţiile, profilaxia şi protezările, pentru adulţi. Copiilor li se asigură asistenţă gratuită. „Din cei 1000 lei de pacient pe lună, medicul trebuie să-şi plătească utilităţile, asistenta, salariul său, să-şi achiziţioneze materialul cu care lucrează şi să asigure tratamentul pacienţilor săi de pe listă.

Un exemplu ar fi acela că, dacă ar veni trei pensionari pentru protezare, fondurile pentru luna respectivă ar fi deja epuizate. Regret doar că pacienţii nu cunosc situaţia aceasta, iar noi ne vedem obligaţi să le explicăm de fiecare dată cu ce situaţie financiară dezastruoasă ne confruntăm”, mai spune dr. Tuhuţ.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !