Case distruse de „puternicii şoselelor”

18Comentarii
Case distruse de „puternicii şoselelor”
ORADEA – Creşterea traficului pe drumurile naţionale pune în pericol, din ce în ce mai mult, casele pe care şi le-au construit sătenii pe marginea şoselei, pe vremea când circulau mai mult căruţe şi Dacii.  Video

Doar de şase luni încoace patru case bihorene au fost zdruncinate sau chiar distruse în urma unor accidente rutiere.

Cursă mortală spre Tinăud

Duminică, 13 mai, ora 01:00. Un BMW în care se aflau cinci tineri se izbeşte puternic de casele cu nr. 143 şi 144 din Tinăud, pe DN1. În urma violentei coliziuni, un orădean de 18 ani îşi pierde viaţa. La faţa locului stau încă mărturie o lumânare care arde încă non-stop pe un gard şi urmele foarte vizibile de pe pereţii caselor.

„Dormeam la stradă, când am auzit o bubuitură cam la o oră după miezul nopţii. Noroc că copiii dorm în odaia din partea dinspre curte. Am ieşit şi am văzut grozăvia. BMW-ul era zdrobit şi mai era încă o maşină din care un tânăr s-a apucat să dea telefoane la Ambulanţă şi în alte părţi. Alţi săteni care s-au adunat pe acolo spuneau că numai dacă a fost o întrecere între maşini se explică faptul că a intrat în curbă cu 180 km pe oră.

Numai cât vezi cât e de distrusă poarta şi peretele casei şi îţi dai seama cu ce putere a lovit maşina”, spune Lucian Micheli. Iar soţia sa completează: „A trecut mai bine de o săptămână şi nu a venit nimeni de la Asigurări să vadă situaţia. Stăm fără poartă aşa că am improvizat o portiţă de lemn să nu iasă copiii în stradă, că e foarte periculor. În urmă cu două zile trei tiruri s-au lovit tot în această curbă. Nu ştiu ce să facem. Poate o să refacem camera de la stradă mai înspre curte, fiindcă stăm tot cu frica în sân”.

Deşi casa familiei Mocanu, de la nr. 144, e ceva mai puţin afectată, deranjul e la fel de mare fiindcă şi poarta lor e distrusă. Gospodina casei, o femeie de 70 de ani, se plânge şi ea: „Nepoţica stă mai mult la mine şi mi-e frică să nu iasă pe şosea sau să se îmboarde pe ea spalierii, că şi stâlpii lor au fost zdruncinaţi. Fiul meu mi-a zis să nu mişc nimic de la loc până nu vin cei de la asigurări. Însă deranjul e mare şi nu ştiu cât mai putem sta aşa.”

„Popice” cu un Audi

Uileacu de Criş (4 martie 2007) – O bornă kilometrică, un stâlp de electricitate şi stâlpii de beton ai porţii gospodăriei nr. 228 din Uileacu de Criş au fost „raşi” de un Audi, în noaptea de 4 martie. Şoferul G.I.A. (20 ani), din Borod, a scăpat cu viaţă din autoturismul Audi A4 care a trebuit dus direct la dezmembrări.

Recent ne-a sunat proprietarul casei cu nr. 228 din Uileacu de Criş pentru a ne sesiza că şoferul vinovat nu i-a reparat nici acum poarta distrusă şi stâlpii rupţi.

„Am copii mici care s-ar juca în curte însă mi-e frică să nu iasă în stradă, fiindcă ştiţi de trafic e pe DN1. Era vorba de un Audi A4 al cărei proprietar e fiul unui funcţionar din Aleşd. Deci cred că nu de bani e vorba ci de bun-simţ. Putea să ne şi omoare dacă nu soseasm cu Dacia noastră cu două minute mai târziu de accident. Fiindcă de obicei o parcăm în faţa porţii.”, ne-a spus săteanul supărat.

Fegernic (12 decemrbie 2006)

O familie din Fegernicu Nou a scăpat sărind pe fereastră când un tir Volvo le-a ras o jumătate de casă, pe 12 decembrie 2006. Şoferul, B.T. (47 ani), din Hidişelu de Sus, adormise la volan.

Sălard (8 noiembrie 2006)

Elisabeta Popa (75 ani), din Sălard, s-a trezit cu un tir care a trecut prin pereţii casei ei, în dimineaţa zilei de 8 noiembrie 2006. „Am crezut că-i bombardament”, a povestit femeia.

Cine repară?

Poliţiştii rutieri spun că asigurarea obligatorie auto acoperă şi pagubele rezultate din avarierea imobilelor sau a anexelor. Dacă sunt nemulţumiţi, sau dacă şoferii vinovaţi nu fac demersurile necesare, proprietarii imobilelor îi pot acţiona în instanţă pe conducătorii auto responsabili de diversele avarieri.

Cristian Horgos18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor