Case gratuite pentru ţigani

69Comentarii
Beneficiarii caselor au primit chei simbolice din partea municipalităţii
Beneficiarii caselor au primit chei simbolice din partea municipalităţii
Beneficiarii locuinţelor din Voltaire se întrebau joi cum îşi vor plăti utilităţile către Primărie! Video: Case Habitat pentru rromii din Voltaire   | Video: Rromii din Voltaire îşi spun păsurile  Video

20 de familii de etnici ţigani şi-au preluat joi cheile apartamentelor în casele construite de Habitat pentru Umanitate. Pe şantierul de pe strada Voltaire a fost organizată o întâlnire a reprezentanţilor administraţiei locale – viceprimarul Biro Rozalia, consilierul local Florica Cherecheş şi directorul Administraţiei Social Comunitare Oradea, Zita Koncsek – cu cei ai Fundaţiei Habitat pentru Umanitate şi cu voluntarii care au lucrat pe şantier.
Ţiganii au fost miraţi să afle că trebuie să plătească utilităţile (apa şi curentul) şi chiria către Primărie, fiind îngrijoraţi de posibilităţile pe care le vor avea de a se achita de plata acestora. Aceştia au cerut, totodată, să li se asigure locuri de muncă.

Joi se afla în Oradea o echipă de 14 oameni din SUA, care au luat parte la ultimele lucrări de amenajare a celor zece duplex-uri. Reprezentanţii municipalităţii au înmânat simbolic fiecărei familii cheia locuinţei, câte o floare şi o biblie. Mircea Jucan, directorul filialei Beius a fundaţiei, a ţinut să mulţumească administraţiei locale pentru terenul primit de pe domeniul public cu titlu gratuit şi a precizat că Habitat pentru Umanitate va ajuta în continuare familiile ţigăneşti nevoiaşe. După ce vor fi rezolvate câteva detalii tehnice, peste câteva zile familiile se vor putea muta în noile locuinţe.

 

Puşi la lucru

Construirea duplexurilor a început în luna mai anul trecut şi de atunci pe şantierul Habitat au lucrat aproximativ 1.000 de oameni. Vorbim despre opt echipe de voluntari din SUA, Norvegia, Irlanda, Anglia, Japonia şi Turcia, 40 de ţigani de la Biserica Baptistă a Rromilor dar şi de la alte culte religioase din Oradea. Fiecare familie de ţigani dintre beneficiari a fost obligată să lucreze pe şantier. Întrebat de felul în care a conlucrat cu ţiganii, Chris Fontanesi, care lucrează de trei ani pe şantierele de construcţie a locuinţelor pentru familiile nevoiaşe din România a declarat: „A fost mai uşor decât ne aşteptam. Pentru că trăiau în condiţii foarte proaste înainte, dacă le oferi o şansă, sunt buni colaboratori”.

 

Malina Pop69Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor