Casele de marcat sub lupa Garzii

Casele de marcat sub lupa Garzii
Consumatorii sunt îndemnaţi să solicite bonuri fiscale la achiziţia unui bun sau serviciu.

Luna august a fost una plină în ceea ce priveşte controalele efectuate de Fisc şi GardaFinanciara (GF) Bihor în ceea ce priveşte utilizarea caselor de marcat electronice fiscale. În pieţe, magazine, tarabe, ştranduri, puncte de agrement, măcelării şi alte domenii, comisarii Gărzii Financiare au fost prezenţi la cele mai neobişnuite ore, atât dimineaţa cât şi seara.
În două săptămâni în Hala de carne de la Piaţa Cetate au fost aplicate nu mai puţin de 15 sancţiuni pentru neutilizarea casei de marcat. „La ora 8:00, măcelarul avea 1.800 de lei şi nimic înregistrat în casa de marcat, invocând diferite scuze”, spune Călin Gal, comisarul-şef al GF Bihor.

Multe dintre aceste sancţiuni se transformă însă simple avetismente în urma ajungerii în instanţă, până la sentinţa definitivă, cel în cauză continuând să lucreze.

 „Încă sunt multe probleme în acest domeniu. Au crescut reclamaţiile vizavi de eliberarea bonului fiscal. Cumpărătorii trebuie să solicite bonul fiscal în primul rând ca dovadă a cumpărării sau plăţii serviciului prestat şi în al doilea rând ca o garanţie a produsului în cazul unei reclamaţii”, a precizat Călin Gal.

Modificarea legii

Pentru a nu se mai confrunta cu astfel de probleme, Călin Gal a solicitat modificarea legii. „În primul rând amenzile ar trebui modificate, astfel încât minimul să scadă de la 8.000 la 4.000 de lei cu posibilitatea plăţii a jumătate din amendă în 48 de ore. Sunt cazuri în care toată marfa omului nu depăşeşte 1.000 de lei, iar dacă îl mai şi amendezi cu 8.000 de lei pentru neutilizarea casei de marcat îl termini”, este de părere comisarul-şef al GF Bihor. În felul acesta s-ar aduce un ban la bugetul de stat.

O altă modificare solicitată de Gardă constă în faptul ca neînregistrarea sumelor în casele de marcat să fie considerată evaziune şi nu constravenţie.

Potrivit lui Călin Gal cea mai mare evaziune se face în domeniul alimentelor, unde circa 50% dintre acestea nu sunt înregistrate prin casele de marcat. În ceea ce priveşte dotarea cu case de marcat, aproximativ 95% dintre agenţii economici au intrat în legalitate, achiziţionându-şi case de marcat.

DAN BIRTA

dan.birta@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !