Castelul Cadea, acuze oficiale

3Comentarii
Castelul Cadea, acuze oficiale
Şeful IPJ Bihor, comisarul-şef Liviu Popa, şi şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul IPJ, comisarul Ioan Brândaş, au prezentat ieri ziariştilor două dosare privind conduceri de instituţii publice, pe care s-au abţinut să le nominalizeze, pentru a respecta normele legale.

Sumele şi iniţialele indicate de poliţişti corespund însă cu anchetele de presă publicate deja în cazul renovării Castelului Cadea, cu girul şefei Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor, Koncsek Vadnai Zita, şi participarea SC Flodor, administrată de Dumitru Neag, respectivfaţă de operaţiunile efectuate de Alexandru Oltean, fost adjunct al Direcţiei Agricole, dar şi şef al OARZ Bihor.

„Problema achiziţiilor publice este una sensibilă, însă una care poate asigura bani frumoşi unor funcţionari care nu înţeleg să folosească banii publici astfel ca bugetul instituţiilor să nu fie păgubit. Mai avem în atenţie câteva dosare privind funcţionari care nu respectă legea”, a declarat ieri şeful Poliţiei bihorene, comisarul-şef Liviu Popa.

„Ofiţerii SIF au declinat în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea competenţa de soluţionare a unui dosar, privind sesizarea din oficiu faţă de suspecţii K.V.Z., M.D.I., G.M., N.D., A.I., B.M.D., bănuiţi de abuz sau complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi fals sau instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. În cauză s-a stabilit faptul că sus-numiţii, în calitatea pe care o aveau în cadrul unei instituţii bihorene, ar fi dispus realizarea unor lucrări de reparaţii la un imobil din judeţ. Se bănuieşte că aceştia ar fi cunoscut faptul că aceste imobile fac obiectul cererii de retrocedări în natură. De asemenea, aceştia sunt suspectaţi că, contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a lucrărilor de proiectare aferente reparaţiilor capitale în valoare de 116.757 RON, precum şi contractul pentru execuţia lucrărilor de reparaţii capitale în valoare de 2.355.240 RON, au fost divizate cu încălcarea prevederilor legale şi au fost atribuite unei firme orădene fără organizarea unei licitaţii. Lucrările de execuţie au început înainte de încheierea contractului, suma stipulată în contract fiind primită în întregime, deşi nu executase până la momentul achitării integrale nici 30% din lucrări. Cu ocazia derulării contractului se suspectează că ar fi fost acceptate la plată operaţiuni neexecutate, cantităţi de materiale mai mari decât cele furnizate şi cheltuieli cu manopera diferite la aceeaşi lucrare, în baza unor documente false”, se arată în comunicatul IPJ Bihor.Şi la „Agricultură”

Şi al doilea dosar anunţat ieri de şeful SIF se suprapune peste dezvăluiri făcute de presa bihoreană, suspiciunile planând asupra lui Alexandru Oltean, fost şef al Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducere în Zootehnie şi director adjunct al Direcţiei Agricole Bihor.

„Ofiţerii SIF au finalizat cercetările într-un dosar penal cu propunere de trimitere în judecată a lui O.A., G.I.I., T.F.D., şi B.V.C., suspectaţi de săvârşirea infracţiunilor de angajare de cheltuieli din buget peste limita creditelor bugetare aprobate, abuz sau complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Astfel, O.A., în calitate de fost director şi funcţionar în cadrul unei instituţii bihorene, prin semnarea a două contracte în valoare de 28.038 euro, este bănuit că a angajat unitatea la cheltuieli fără a avea asigurate credite acoperitoare la un obiectiv ce nu a desfăşurat nici o activitate.

Iar O.A., G.I. şi T.F., membri în cadrul comisiei de selecţie a ofertelor în cadrul unităţii respective, sunt bănuiţi că în perioada 2002-2003 au fraudat rezultatele selecţiilor de oferte desfăşurate de instituţie.

Acest lucru s-ar fi realizat prin «invitarea» la selecţie a unor societăţi care aparţineau aceluiaşi grup de acţionari/administratori. Din cercetări s-a stabilit că ofertele celorlalte societăţi participante ar fi fost emise doar pentru a susţine «câştigătorul» procedurii selecţiei de ofertă, cauzând un prejudiciu unităţii contractante de 128.456 lei.

În aceeaşi cauză, B.V.C, administrator de firmă, este bănuit că ar fi participat împreună cu O.A., G.I., T.F. şi O.A. la fraudarea rezultatelor selecţiilor de oferte desfăşurate, adjudecând ilicit contractele de confecţionare şi montare a tâmplăriei PVC prin mărirea artificială a devizelor de lucrări şi prin practicarea unor preţuri mult mai mari decât cele de pe piaţă”, se mai arată în comunicatul IPJ Bihor.
Cristian Horgos

Kiss atacă Jurnal bihorean pentru afacerea „Cadea” (4 aprilie 2007)

 

Anchetă în jurul lui Kiss pentru Cadea (21 martie 2007)

 

Filip nu-l susţine pe Kiss (4 mai 2007)3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor