„Castelul” din Săcuieni

2Comentarii
„Castelul” din Săcuieni
Un castel în miniatură, care respectă modelul castelelor medievale, a fost ridicat în orăşul Săcuieni. „Fortăreaţa” este de fapt o locuinţă construită de un localnic care se ocupă cu comerţul de obiecte vechi şi cu restaurarea castelelor.

Familia Duţă speră să se mute în noua locuinţă, făcută după modelul unui castel adevărat, în cursul acestui an.

Nicolae Duţă (39 ani) şi-a deschis acum cu zece ani o mică afacere, un Anticariat, ca urmare a pasiunii pe care o are pentru obiectele vechi. „După patru ani am început să restaurez mobilă veche, mi-am deschis un atelier aici acasă şi între timp mi-am schimbat profilul şi am început să restaurez şi castele”, a povestit proprietarul. De aici până la a-şi construi propriul castel în miniatură, a fost doar un pas. Ideea i-a venit când s-a decis să construiască o nouă locuinţă pentru familia lui. „Eu am făcut schiţa, iar proiectul l-a făcut un arhitect din Suplacul de Barcău. Mi-am dorit de multă vreme să fac asta, însă este greu de realizat din cauza banilor. Este mult mai scump decât să-ţi faci o locuinţă normală”, a spus anticarul. Planurile au fost şi pe placul familiei. „Proiectul a avut voturi în unanimitate pentru”, glumeşte Nicolae Duţă.

Casă în stil medieval

Castelul în miniatură se întinde pe circa 300 de metri pătraţi, va avea trei nivele şi un turn. „Am modificat puţin casa scărilor şi acolo am făcut turnul”. În interior totul va fi decorat cu mobilă veche. „Am o magazie plină cu mobilă veche şi antichităţi, cu care o să decorez casa, mai puţin băile care nu o să fie după acelaşi stil pentru că ar fi prea scump. Mobila nu va fi de la 1600, că nu am cum să o mobilez aşa, dar încerc să o decorez cu obiecte de pe la 1700-1800, provenite din Ardeal”, a precizat proprietarul.

Pentru a respecta stilul medieval, materialele folosite la construcţia casei sunt vechi şi care încearcă să emite materia primă folosită la construcţia castelelor. „Încerc să folosesc materiale vechi, cărămidă veche. Totul se face manual, cărămida trebuie curăţată bucată cu bucat şi pereţii trebuie făcuţi mai groşi decât în mod normal. Pe exterior urmează să fie rostuit, şlefuit şi pe urmă dat cu lac, să se păstreze mai bine şi culoarea să fie mai pronunţată. În interior o să las pe alocuri cărămida la vedere. Acum urmează să pun geamurile, o să fie termopan, dar nu se va vedea. Geamurile vor avea tejghea din stejar, să respecte puţin stilul medieval”, a explicat Nicolae Duţă.

Restaurator in Toscana

Proiectul locuinţei a fost inspirat în urma unei lucrări pe care Nicolae Duţă a avut-o în Italia, unde a restaurat un castel din Arezzo, Toscana. „Eu am restaurat doar o parte din castel. Era un castel foarte mare, 365 de camere. A fost o lucrare de aproape trei ani de zile. Prima mea lucrare de acest gen”, a spus anticarul. El a avut de refăcut de la geamuri, scări, balustrade, până la mobilierul din interior.

Acum Nicolae Duţă are planuri pentru a face astfel de proiecte şi în România. „Sper să-mi găsesc de lucru acasă, nu mai vreau să plec dincolo. Sunt multe lucruri de restaurat şi aici, chiar şi în Oradea, chiar dacă nu sunt neapărat castele”.

Georgiana Anghel2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor